Een arts-specialist kreeg ondanks de groeiende behoefte in zijn praktijk niet de mogelijkheid tot het aannemen van een flexi-jobber voor een administratief medewerker. Zijn flexi-jobs echt toegankelijk voor alle zorgprofessionals?
Een arts-specialist vestigde onlangs onze aandacht op het feit dat hem de mogelijkheid werd ontzegd om gebruik te maken van flexi-jobs voor een medewerker die hij wilde inhuren voor administratieve taken. “Ik heb een kinderneurologisch spreekuur waar vrij veel nieuwe gevallen binnenkomen. Ik heb af en toe hulp nodig om te reageren op bepaalde verzoeken om afspraken te maken, post te sorteren, te reageren op verschillende verzoeken om machtigingen en formulieren, enz. Toen ik het verzoek indiende, kreeg ik te horen dat artsen-specialisten geen toegang hadden.
Ter herinnering: sinds 1 januari 2023 heeft de federale regering flexi-jobs toegestaan binnen de PC 330 (paritair comité). Deze werknemers nemen geen zorgtaken op zich zoals medische zorg voor patiënten, maar eerder taken die niets met zorg te maken hebben, zoals receptie, boekhouding, onderhoud van gebouwen, enz.
In antwoord op deze vraag wijst het kabinet van de federale minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, erop dat flexi-jobs toegankelijk zijn voor zowel huisartsen als specialisten.
Wie komt in aanmerking?
Momenteel komen privéziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, rust- en verzorgingstehuizen, instellingen voor begeleid wonen, thuisverpleging, revalidatiecentra en instellingen voor gemeenschapsgezondheidszorg en -diensten erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in aanmerking. “De wet wijst erop dat het uiteraard verboden is om een flexi-jobber in te zetten voor zorgfuncties zoals verpleegkundige of zorgassistent, maar ze kunnen wel worden ingezet voor elke ondersteunende functie in de zorgsector.”
Wie gebruikt ze?
Vandaag de dag wordt flexwerk door 17% van de werkgevers in de sector gebruikt, volgens een onderzoek van HR-dienstverlener Acerta Consult. “In de zorgsector worden de meeste flexi-jobs ingevuld door vrouwen (80,7%), die al een baan hebben (82,8%) in hun hoofdactiviteit. Hoewel het om alle leeftijdsgroepen vanaf 26 jaar gaat, is vooral de aanwezigheid van gepensioneerden opvallend, aangezien zij bijna een derde (29,53%) van de flexi-jobbers uitmaken”, merkt Acerta op.
Bovendien liep de tijdelijke bevoorrechte status die tijdens de covid-19-pandemie aan gepensioneerden in de gezondheidszorg werd toegekend, af op 30 september 2024. Deze regeling, die fiscale en quasi-fiscale voordelen bood, betrof ongeveer 1% van de gepensioneerden die tussen januari 2022 en augustus 2024 in de sector werkten.