In 2022 rekenden de ziekenhuizen in België extra ereloonsupplementen aan voor iets meer dan 12% van de opnames (standaardverblijf en daghospitalisatie). Volgens het IMA rekenen sommige ziekenhuizen meer aan dan andere en variëren de percentages sterk.
Het InterMutualistisch Agentschap (IMA) analyseert de supplementen die worden aangerekend voor ziekenhuisopnames (standaard en daghospitalisatie) in zijn “ atlas van ereloonsupplementen voor ziekenhuisverblijven”. Deze analyse omvat geen toeslagen voor andere diensten.
Cijfers: voor 12,3% van alle ziekenhuisopnames werd een supplement gefactureerd. Dit was vaker het geval voor standaardopnames (19,2%) dan voor daghospitalisaties (7,1%).
Het bureau constateert grote verschillen tussen de ziekenhuizen. “Verschillende ziekenhuizen rekenen vaak een toeslag aan voor zowel gewone als daghospitalisatie, terwijl sommige dat zelden doen, vooral voor daghospitalisatie.”
In 2022 was het gemiddelde ereloonpercentage (voor verblijven waar er een in rekening werd gebracht) 106,1%, een stijging ten opzichte van 2020 - toen het 99,7% was.
"De gemiddelde ereloonpercentages variëren sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis, zelfs als ze hetzelfde maximumpercentage toepassen. Het werkelijke percentage kan lager zijn, omdat niet alle artsen die diensten verlenen bij opname (altijd) een honorariumtoeslag of het maximale percentage in rekening brengen", aldus de IMA.
Totaal percentage honorariumtoeslagen
"Het gemiddelde percentage van de ereloonsupplementen voor alle verblijven, inclusief de verblijven zonder ereloonsupplement, was 18,3% in 2022. Dit betekent dat het totale bedrag aan ereloonsupplementen dat ziekenhuizen in rekening brengen bijna een vijfde is van het bedrag dat ziekenhuizen innen via de verplichte zorgverzekering en eigen bijdragen. Het percentage is hoger voor standaardopnames dan voor dagopnames", merkt het agentschap op. “Opnieuw stellen we grote verschillen vast tussen ziekenhuizen: afhankelijk van het geval varieert het gemiddelde percentage van honorariumsupplementen van plus of min 7% tot bijna 100%”.
Ter herinnering: in mei 2022 besloot het Nationaal Paritair Comité van Artsen en Ziekenhuizen unaniem om de maximumtarieven voor ereloonsupplementen in ziekenhuizen voor minstens een jaar te bevriezen. Deze bevriezing is sindsdien verlengd.
Bovendien heeft Solidaris in haar recente studie over de toegang tot gezondheidszorg opgeroepen tot een betere financiële bescherming van de “meest kwetsbare” bevolkingsgroepen, door vanaf 2025-2026 een verbod in te stellen op honorariumtoeslagen voor begunstigden van het BIM-statuut.