Federale verkiezingen: Franstaligen vrezen een te Vlaams ministerie van Volksgezondheid

Terwijl de onderhandelingen binnen de Arizona-coalitie intensiveren, uiten de Franstaligen ernstige bezorgdheid over de mogelijkheid van een door de Vlamingen gedomineerd ministerie van Volksgezondheid. Dit vooruitzicht zou het evenwicht in de zorg tussen de gemeenschappen in gevaar kunnen brengen.

Franstalige spelers in de gezondheidszorg maken zich steeds meer zorgen over wat zij zien als een Vlaamse wurggreep op belangrijke discussies. “Er heerst het gevoel dat Vooruit en N-VA de beslissingen monopoliseren, waardoor Franstaligen benadeeld kunnen worden en hun toegang tot kwaliteitsvolle zorg in het gedrang kan komen”, zegt een Franstalige arts die aangesloten is bij een grote medische vakbond. “Toekomstige budgettaire beslissingen zullen opnieuw het resultaat zijn van een Belgisch compromis, ook al pleit Vooruit voor een verhoging van het gezondheidsbudget. Dit is niet de oplossing wanneer we nood hebben aan hervormingen op lange termijn, over een periode van minstens 10 jaar, en aan een stabiele visie die niet verandert bij elke ministerwissel.

Een betwiste gemeenschapsvisie
Sommige mensen die betrokken zijn bij het beleid van de gezondheidszorg melden dat onder de vorige regering het denken over de toekomst van de gezondheidszorg in het voordeel van Vlaanderen leek te zijn gekanteld. “Bijna alle adviseurs van minister Vandenbroucke hadden een overwegend Vlaamse visie op de gezondheidszorg. Dit was vooral merkbaar in het geval van de wachtdiensten voor huisartsen, waar de realiteit zeer verschillend is tussen het noorden en het zuiden. Deze discrepantie werd niet onmiddellijk opgemerkt door minister Vandenbroucke en we hebben moeten vechten om ons punt te maken. Het is van cruciaal belang dat het volgende kabinet de diversiteit van het land weerspiegelt, met een billijke verdeling tussen de vertegenwoordigers van de drie regio's”, benadrukt een andere Franstalige gezondheidsexpert.

Niet noodzakelijk een arts aan het hoofd van het ministerie
Hoewel het waarschijnlijk lijkt dat de volgende minister van Volksgezondheid een Vlaming zal zijn, dringen de Franstaligen erop aan: “Deze kwestie moet duidelijk worden vastgelegd in het regeerakkoord en worden verdedigd tijdens de onderhandelingen. Het is belangrijk om te erkennen dat Vandenbroucke ook beslissingen heeft genomen die niet altijd goed onthaald werden door de Vlaamse zorgverleners."

Over de vraag of het nodig is dat een arts aan het hoofd van het ministerie van Volksgezondheid staat, zijn de meningen ten slotte unaniem: “In het verleden dacht men dat dit een garantie bood. Maar sinds dr. Maggie De Block het roer overnam, weten we dat een arts op deze post niet noodzakelijk een goed gezondheidsbeleid garandeert dat iedereen respecteert. Soms komen zelfs sommige artsen in vakbonden niet op voor wat ze zouden moeten doen op het vlak van een goed beleid voor de gezondheidszorg”, merkt een arts op, die kritiek heeft op sommige van zijn collega's.

Betere bescherming voor artsen
Over de kwestie van arbeidsongeschiktheid uitten verschillende artsen hun woede: “We moeten de controles opvoeren, maar zonder de voorschrijvers onder druk te zetten. Het heeft geen zin om het hele beroep te stigmatiseren voor een paar zwarte schapen die zich niet aan de regels houden. Hetzelfde debat bestaat voor valse medische certificaten”.

Mutualiteiten hervormen zonder ze af te schaffen
De kwestie van de mutualiteiten blijft ook complex. “Mutualiteiten afschaffen, zoals de heer Bouchez van de MR voorstelt, is niet de oplossing. Hij ziet alleen de eindafrekening. Het zou beter zijn om de mutualiteiten weer te richten op hun essentiële missie. Op dit moment zijn patiënten niet goed vertegenwoordigd in ons zorgstelsel. Mutualiteiten zouden de spreekbuis moeten zijn van gebruikers en patiënten. Hoe meer ze betrokken raken als aanbieders van diensten en zorg, hoe meer problemen er zullen zijn. In een ideale wereld zou het abnormaal zijn dat mutualiteiten ziekenhuizen runnen”, legt een expert van een van de partijen uit.

Geneesmiddelentekorten vermijden
Tot slot werd ook de geneesmiddelenkwestie aangekaart door de onderhandelaars. “De N-VA wil de levering van geneesmiddelen veiligstellen om tekorten te vermijden. We kijken momenteel naar de levering van geneesmiddelen van het ziekenhuis naar thuis. Ze willen vermijden dat privébedrijven deze markt overnemen, zoals in Frankrijk gebeurt.

Het valt nog af te wachten of vanavond alles op losse schroeven komt te staan, of Bart De Wever zijn ontslag aanbiedt en of de Koning een nieuwe bemiddelaar aanstelt...

Lees ook : Federale formatie - Prévot: "Duidelijk dat Vivaldi vertrouwen tussen partners diep heeft geschaad"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Bart Lelie

    22 augustus 2024

    Ik ondersteun volledig dat er geen nieuwe termijn voor minister Vandenbroucke hoeft te zijn. De portemonnee hoort onze Waalse vrienden toe.

    Mutualiteit daarentegen kosten 1.2 miljard € en bieden bovendien een te betalen lidkaart aan, te betalen verzekeringen aan en te betalen vakanties aan. Kortom, laat ze die rekeningen maar sturen, maar stop die 1.2miljard en zorg voor een geautomatiseerd systeem van (terug)betaling en een centrale dienst die opkomt voor de patiënt zonder te betalen lidkaart.