Facturering van dringende raadplegingen en bezoeken: het Riziv blijft huisartsen controleren

Het Riziv heeft via zijn DGEC-afdeling een diepgaande analyse uitgevoerd van de facturering van dringende raadplegingen en bezoeken door huisartsen in 2022. Deze analyse onthulde aanzienlijke verschillen in het aantal facturen tussen verschillende artsen, waardoor bezorgdheid ontstond over de naleving van de factureringspraktijken.

Volgens de gegevens van het Riziv factureerde de gemiddelde huisarts 73 spoedconsulten en -bezoeken in 2022. Het bleek echter dat 1% van de huisartsen alleen al 11,3% van alle toeslagen voor dringende consulten en bezoeken factureerde. Deze discrepanties suggereren dat sommige factureringspraktijken mogelijk niet volledig voldoen aan de geldende regels.

Niet-conforme facturering wordt vaak toegeschreven aan een verkeerde configuratie van parameters in de factureringssoftware die artsen gebruiken. Om deze situatie te verhelpen, heeft de DGEC-afdeling van het Riziv het initiatief genomen om in augustus een sensibiliseringsbrief te sturen naar 119 huisartsen die in 2022 de meeste supplementen hebben gefactureerd. De brief zet de toepassingsregels uiteen en nodigt artsen uit om:

  • De parameters van hun factureringssoftware te controleren en aan te passen;
  • Indien nodig, eventuele factureringsfouten te regulariseren bij de verzekeraars.

Daarnaast is aan huisartsen die in 2022 meer dan 20.000 euro voor spoedconsulten hebben gefactureerd, gevraagd om een vragenlijst over hun praktijk in te vullen. Het doel is om een beter inzicht te krijgen in de specifieke omstandigheden die het hoge aantal spoedfacturen kunnen verklaren.

Tussen 2015 en 2019 stelde het Riziv een stijging van 21% vast van de door huisartsen gedeclareerde dringende prestaties, wat resulteerde in een extra kost van bijna 6 miljoen euro voor het zorgverzekeringsstelsel. Deze trend zette het Riziv ertoe aan om na te gaan in welke mate de honoraria voor dringende raadplegingen of bezoeken werden gefactureerd volgens de geldende regels. Het doel was om artsen bewust te maken van goede factureringspraktijken en niet-conform gedrag te corrigeren.

Lees ook: Onjuiste facturering: DGEC identificeert gebreken in medische software

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.