Vlotte communicatie met specialisten en verschillende diensten vanuit het EMD blijft een probleem, omdat ieder pakket daarvoor zijn eigen oplossingen aanreikt. eForms maakt het mogelijk dit soort communicatie beter te standaardiseren.
eForms is een universeel sjabloon dat in alle pakketten kan worden ingebouwd. Het beoogt op een eenvoudige manier gegevens uit het EMD naar specialisten en diensten te versturen. Het is beschikbaar op een centraal platform, zodat het gemakkelijk kan worden geüpdatet. De geadresseerde bepaalt welke gegevens hij nodig heeft. Hij betaalt voor de ontwikkeling en de updates. De gegevens worden verstuurd via eHealthBox.
Goed registreren in het EMD is andermaal de basis. Als dat niet correct gebeurt, zullen de eForms handmatig moeten worden ingevuld. Als het dossier in orde is, gebeurt de invulling automatisch.
Voorbeelden van eForm-toepassingen zijn:
-
Handicare: dit stemt overeen met formulieren 3 en 4 voor personen met een handicap. Het tijdrovend handmatig invullen van deze formulieren zal dus in de toekomst automatisch kunnen gebeuren. Handicare is klaar. Het moet nog alleen ingebouwd worden in de pakketten.
-
De liaisonfiche, een medische fiche ter attentie van de woonzorgcentra.
-
Aangifte van arbeidsongeschiktheid voor de ziekenfondsen.
-
Preoperatieve documenten voor de ziekenhuizen. Het is mogelijk één format te ontwikkelen voor alle ziekenhuizen, maar met eForms kunnen ziekenhuizen tot een individueel bepaalde gegevensverzameling overgaan.
Op langere termijn zal er daarnaast een universeel attest voor arbeidsongeschiktheid worden ontwikkeld, maar dat zal er dit jaar niet meer komen. Waarschijnlijk zullen ook de aanvragen van laboratoriumtests en beeldvorming via eForms geautomatiseerd worden.
Handicare
Voor het gebruik van Handicare zal de patiënt bij een sociale dienst formulieren 3 en 4 aanvragen. Er vindt op dat niveau een triage plaats, zodat het aantal onterechte aanvragen bij de huisarts zal afnemen. Voor de terechte aanvragen krijgt de arts via eHealthBox een melding dat patiënt X een aanvraag gedaan heeft. Die wordt automatisch vanuit het EMD ingevuld (aandoeningen, antecedenten, enzovoort). Er moet alleen nog wat handmatig geordend worden om overbodige gegevens te verwijderen. Het ingevulde formulier wordt via eHealthBox naar het Riziv verstuurd. De doorgegeven informatie zal enkel door het Riziv worden gebruikt en stroomt niet door naar andere instanties, zoals het CARA.
Het invullen kan plaatsvinden tijdens of buiten het consult. Men werkt ook aan een terugkoppelingssysteem vanuit het Handicare-formulier: als het EMD niet helemaal in orde is en de arts handmatig gegevens toevoegt, zou die extra informatie automatisch naar het EMD doorstromen. Er wordt vanuit de huisartsen ook gevraagd dat er een automatische melding zou komen van de beslissing van het FOD over de handicap.
Enige tijd geleden is er een poging geweest om de Sumehr te gebruiken voor het beoordelen van de handicap. Dat concept is verlaten. De Sumehr is voor deze doelstelling niet geschikt.
Liaisonfiche
De liaisonfiche is een concept dat al bestaat, via het KB over de woonzorgcentra. De fiche omvat gegevens die nuttig kunnen zijn bij hospitalisatie, interventie door de wachtdoende huisarts of voor communicatie van zorginstructies. De gegevens worden toegevoegd aan het dossier van het woonzorgcentrum. Op dat niveau moet er een elektronisch systeem van toegangsrecht worden ontwikkeld. In de praktijk komt dat erop neer dat de gegevens alleen kunnen worden geraadpleegd door de wachtdoende huisarts en de hoofdverpleegkundige. De liaisonfiche wordt uitgetest via een proefproject in Leuven.