Met zijn petitie tegen de opschorting van de teleconsulten verzamelde dr. Stijn Geysenbergh bijna 2.500 handtekeningen bij huisartsen.
De opschorting van teleconsulten vanaf 1 januari 2025, met als doel een besparing van 68 miljoen euro, veroorzaakte heel wat opschudding bij huisartsen. Inspanningen om de beslissing te heroverwegen tijdens de Algemene Raad van 21 oktober om het zorgbudget voor 2025 te bespreken, vonden geen gehoor.
In een brief aan minister Vandenbroucke en Mickaël Daubie, directeur-generaal Gezondheidszorg bij het Riziv en voorzitter van de medicomut, gaf BVAS nochtans argumenten om het voorstel van het Verzekeringscomité om de telefonische consultaties op te schorten, terug te draaien.
Het eerste argument was budgettair, want het totale budget voor huisartsenraadplegingen (fysieke raadplegingen, tele- en videoconsultaties) is neutraal en zelfs lager dan de index en de trendminimum. Ten tweede stelde Bvas dat de geleverde prestaties die vanuit medisch oogpunt verantwoord zijn, eerlijk vergoed moeten worden. Ten derde wees de vakbond erop dat teleconsulten een modern instrument zijn dat in veel landen is ingevoerd, dat het onder andere mogelijk heeft gemaakt om de covid-crisis onder controle te krijgen.
"Het remgeld voor raadplegingen is vastgelegd in een koninklijk besluit dat 20 jaar oud is’, argumenteerde BVAS. ‘Er heeft nooit een indexering plaatsgevonden. Die niet-indexering komt ten laste van het gezondheidszorgbudget van de artsen en het vervult niet langer zijn rol van juist gebruik aan de kant van de burgers."
"Van artsen worden steeds inspanningen verlangd en zij hebben daarop gereageerd door hun werk te digitaliseren, wat voor ziekenfondsen een enorme besparing in werktijd betekent. Maar waar zijn hun besparingen?", klonk het nog. "Honoreer de arts voor het werk dat hij doet en behoud de teleconsultatie. De petitie bewijst dat ten overvloede", aldus de artsenvakbond.
"Een stap te ver"
Dr. Geysenbergh verzamelde meer dan 2.300 handtekeningen, zegt hij. "Een paar dagen voor 21 oktober hebben we ze naar alle betrokkenen in het Riziv en het kabinet gemaild. Daar zijn een paar antwoorden op gekomen. Het belangrijkste was dat van BVAS, dat de grote lijnen kon aangeven dat het het inhoudelijk niet eens was met de beslissing. Van de andere syndicaten heb ik niets gehoord. Van het IMC is een vrij zakelijk mailtje gekomen van Luc Van Gorp dat erop neerkwam dat ik mij moest neerleggen bij de beslissing en we zien wel dat het op een bepaalde manier terugkeert, weliswaar in geforfaiteerde vorm. Nu is het vooral afwachten welk budget er neergelegd wordt voor 2025. Worden er besparingen opgelegd, is er meer budgettaire speelruimte? Die bal ligt nu in het kamp van kernkabinet."
"Het is alle hens aan dek om de index en de groeinorm te vrijwaren", zegt hij, "wat een zeer nobel streven is, maar daarmee gaat geruisloos die afschaffing passeren. Ik weet dat heel veel huisartsen, maar ook specialisten ongeacht hun syndicale gezindte het breed dragen. Wat je nu ziet is dat veel van hen overwegen om op basis daarvan individueel te deconventioneren. Dat gaat de afschaffing niet oplossen. Een bedrag aanrekenen voor de patiënt na een teleconsult is praktisch niet realiseerbaar. Het is een zeer mineure groep die effectief het remgeld int voor de teleconsulten, laat staan dat je dan een volledig bedrag zou innen bij deconventie. Maar ik denk dat men het eerder wil doen als een signaal aan de overheid om te zeggen: eigenlijk ben je nu een stap te ver gegaan."