De KBS roept op tot een dementievriendelijke samenleving

De Koning Boudewijnstichting (KBS) spoort de samenleving aan tot sociale inclusie van de patiënten (van wie het aantal in België wordt geschat op +/- 202.000) en tot het ondersteunen van hun mantelzorgers. 

De Stichting bevestigt dat ze haar inspanningen zal voortzetten ter ondersteuning van de patiënten en hun omgeving, ook door banden te creëren met het buitenland. "Dankzij de samenwerking met andere stichtingen [binnen het EFID, het European Foundations' Initiative on Dementia, nvdr] kunnen we nu spreken van een Europese 'dementievriendelijke' beweging. ". De KBS benadrukt dat in het kader van internationaal onderzoek is gebleken dat een dergelijke 'steunende' omgeving 'de opname van de aan de ziekte lijdende personen in een instelling aanzienlijk kan worden vertraagd'. Investeren in een alzheimervriendelijke samenleving "maakt aanzienlijke besparingen mogelijk".

De KBS vermeldt enkele cijfers: "Volgens een Europese studie (ALCOVE, 2013) lijdt 7,23% van de +65-jarigen aan de ziekte van Alzheimer of een verwante ziekte. In Europa wordt hun aantal geschat op 8,7 miljoen. (…) Dit aantal zou tegen 2030 moeten stijgen met een vierde en tegen 2060 moeten verdubbelen. De patiënten leven gemiddeld acht jaar met de ziekte maar de diagnose wordt vaak pas twee tot drie jaar na de eerste symptomen gesteld." Nog steeds volgens de studie ALCOVE wordt de ziekte in 40% tot 60% van de gevallen nooit gediagnosticeerd. 

Van drie tot 10 uur/dag 

De KBS voegt nog toe dat in België 57% van de mantelzorgers die ervoor zorgen dat de patiënt thuis kan blijven wonen, met hem/haar samenleven. "Dit betekent volgens een grootschalige kwantitatieve studie dat ze dagelijks tot 10 uur aan de patiënt wijden. Mantelzorgers die niet samenwonen (39%) besteden dagelijks tot drie uur aan de patiënt".

De Koning Boudewijnstichting breekt een lans voor 'Vroegtijdige zorgplanning (voor personen met dementie in de praktijk)', wat overigens niet mogelijk is bij patiënten met desoriëntatie. Het concept van het VZP is: rekening houden met de voorkeuren van iedereen op het gebied van behandeling voor de toekomst, meer specifiek het levenseinde. Elke persoon, ook patiënten met cognitieve problemen, zou(den) actief moeten worden betrokken bij de keuzes die hem/haar aangaan. Dat vindt de Stichting.

De laatste jaren waren we onder impuls van de Cel Vermiste Personen van de federale politie getuige van de ontwikkeling van een bewustwordingsproces van de politiezones, de lokale parketten en de rusthuizen van wat er precies moet gebeuren wanneer demente bejaarden verdwijnen. De beweging wint terrein, met initiatieven als het 'protocol verdwijning senioren', dat dit jaar werd ontwikkeld door de Alzheimer Liga. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.