Neurochirurg Mehrnaz Didgar is dus veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar voor de moord op haar dochter Eline Pans (14), raakte zopas bekend. De neurochirurg moet niet terug naar de gevangenis, want ze kreeg vijf jaar voorwaardelijk. Maar zou ze later nog aan de slag kunnen als arts nu ze geen blanco strafblad meer heeft?
Vooreerst zijn die ‘verzachtende omstandigheden’ niet onbelangrijk in dit verhaal. En ook de probatievoorwaarden zijn van tel. De juryleden en de rechters legden er vier op. De arts mag binnen die vijf jaar geen nieuwe feiten plegen en ze moet een vaste woonplaats hebben. Belangrijkste voorwaarde is dat Didgar zich medisch en psychologisch laat begeleiden. In een eerste fase moet dat gebeuren via een residentiële opname. De duur wordt bepaald door de artsen en therapeuten in het psychiatrisch centrum. Didgar moet de behandeling volgen zolang zij dat nodig achten.
Provinciale raad beslist
De twaalf gezworenen en de drie beroepsrechters hielden rekening met de ernst van de feiten, maar ook met heel wat verzachtende omstandigheden. “Vooreerst een smetteloos strafverleden en een groot schuldinzicht”, zei assisenvoorzitter Hartoch. “Maar ook de dramatische omstandigheden sinds de prille jeugd.”
Of ze opnieuw als arts aan het werk kan? Daarvoor is het nu nog wat vroeg. “U moet opnieuw op zoek naar werk. Of eventueel een nieuwe opleiding volgen als u niet meteen nieuw werk vindt”, aldus het Hof.
Orde-ondervoorzitter Michel Deneyer licht het deontologische aspect toe. “Sowieso stuurt het gerecht de uitspraak altijd door naar de Orde, zelfs als het om een licht vergrijp gaat. En dan kan de provinciale raad van inschrijving – in dit geval Vlaams-Brabant – erop ingaan. Verder moet de provinciale geneeskundige commissie de psychische toestand van de arts nagaan.”
“Idem dito voor de kasteelmoord bijvoorbeeld. Maar in beide gevallen is nog beroep mogelijk. In de kasteelmoord loopt dat beroep trouwens. Uitspraak in eerste aanleg was daar een veroordeling tot 28 jaar, dus het is twijfelachtig dat de arts in kwestie zijn beroep nog zou willen hervatten als die uitspraak gehandhaafd blijft. Ikzelf heb weet van een geval lang geleden, van een arts die een moord had gepleegd. Hij werd geschrapt van de lijst. Het is niet omdat je strafrechtelijk een straf hebt opgelopen, dat je niet meer deontologisch gestraft kunt worden.”
Meldplicht
Stel dat je als arts deontologisch geschorst bent, dan ben je ook verplicht om dat aan je collega’s te melden. Ook als je strafrechtelijk veroordeeld bent (artikel 14 van de Code). Een misdrijf dat niet beroepsgebonden is, wordt deontologisch beoordeeld op twee criteria: de ernst en het feit of het de waardigheid van het beroep in het gedrang brengt.
Nog een andere arts moet in dit verband uitkijken naar wat de uitspraak zal zijn in een aanklacht tegen hem voor een zaak die uitvoerig de media haalde: B.V., radioloog en voormalig topscheidsrechter die verdacht wordt van matchfixing, en tegen wie nog een procedure loopt. De radioloog ontkent alle aantijgingen.
Tweede kans grijpen
Om terug te komen op het proces van de veroordeelde chirurg: zij liet alvast optekenen dat ze “die tweede kans zeker zal grijpen”. Naar eigen zeggen pleegde ze de feiten (de moord op haar dochter, red.) omdat ze beiden depressief waren en omdat dochter Eline meerdere keren aangaf dat ze wou sterven. Op 7-jarige leeftijd werd het meisje getroffen door schildklierkanker. Dat liet vooral mentaal sporen na en manifesteerde zich steeds duidelijker in haar tienerjaren.