Op vrijdag 6 oktober bundelen de diensten Spoedgevallen en Intensieve Zorg van de Aalsterse ziekenhuizen A.S.Z. en OLV de krachten voor een gezamenlijk Congres Kritieke Diensten in het CC De Werf. We spraken met dr. Koen De Decker (OLV) en dr. Lieven Vergote (A.S.Z.).
Na de succesrijke eerste editie die zich toespitste op spoedgeneeskunde, legt de tweede enkele nieuwe accenten. Hoezo? Dr. Vergote: “Alleen al het feit dat het veld verruimd werd naar de kritieke diensten zoals intensieve zorg, is vernieuwend. Ons doelpubliek omvat nu intensivisten, spoedartsen, chirurgen, anesthesiologen, cardiologen, verpleegkundigen, ambulanciers en huisartsen.”
Zorgcontinuüm
“Daarnaast is de invalshoek ook anders: we overlopen aan de hand van één casus diverse topics doorheen verschillende disciplines en zo geven we de recentste wetenschappelijke stand van zaken mee. Neem bijvoorbeeld een polytrauma met een MUG-interventie: welke nieuwe aspecten brengt die tussenkomst met zich mee? Wat als deze casus vervolgens op Spoed belandt? Idem dito voor een volgend stadium: intensieve zorg.”
Dr. Vergote ziet in dit congres een kans om voornamelijk de evolutie van de diensten en de behandelingen bij polytraumapatiënten in het licht stellen. “Deze polytraumapatiënten volgen we van de straat tot tot en met en zelfs voorbij de opname op IZ. Telkens zullen we vanuit de diverse settings de evolutie bekijken. Denk bijvoorbeeld aan het vochtbeleid bij een zwaar polytrauma dat sterk evolueerde de jongste jaren, en dat zowel prehospitaal als op spoed. Hetzelfde geldt voor nekstabilisatie, een aspect van ons medisch handelen dat recent fors veranderde.”
Donorrecruitment en -management
“Vanuit mijn discipline als intensivist”, vult dr. De Decker aan, “stel ik samen met dr. Bart Nonneman (A.S.Z.) vast dat een (neuro)trauma helaas zo nu en dan eindigt in het stadium waarin een patiënt klinisch dood wordt verklaard. Er bestaat nog steeds een tekort aan donororganen. Ook daaraan wijden we een topic via een panelgesprek dat ingaat op de ethische kant. Ons netwerk Curoz voert gesprekken onder intensivisten en transplantcoördinatoren om te sensibiliseren voor donorrecruitment en -management. Dat was zeker een trigger voor de intensivisten in verband met de organisatie van dit congres.”
“In het licht van de fusie tussen beide ziekenhuizen – op 1 januari 2025 – is de drive om samen te werken groot en daarbij mag gerust de rol van de twee hoofdverpleegkundigen, Kristoff Colman (A.S.Z.) en David Pletinckx (OLV) in de verf worden gezet.”
Meer informatie en het volledige interview vindt u in onze papieren editie.
> Spoed: organisatietalent bij stress