Bvas steunt herinvoering van doktersattest vanaf eerste ziektedag

Bvas verwelkomt het voornemen van de federale regeringsonderhandelaars om het doktersattest opnieuw verplicht te maken vanaf de eerste dag ziekteverzuim. Dit voorstel komt er na studies die aantonen dat het aantal eendaagse afwezigheden in grote bedrijven sinds de afschaffing van de verplichting met 44,2% is gestegen.

Volgens Bvas biedt het doktersattest garanties op verschillende niveaus. De organisatie benadrukt dat artsen als enigen de bevoegdheid en legitimiteit hebben om ziekte vast te stellen, wat de betrouwbaarheid en objectiviteit van de ziektebeoordeling ten goede komt. Daarnaast stelt Bvas dat een verplichte consultatie bij ziekte de toegang tot tijdige en gepaste zorg vergemakkelijkt, waardoor ernstigere gezondheidsproblemen en langere afwezigheden kunnen worden voorkomen.

Bvas wijst er ook op dat de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag heeft geleid tot een significante toename van het ziekteverzuim, wat de relatie tussen werkgever en werknemer onder druk kan zetten. De herinvoering van het attest kan bijdragen aan duidelijkheid en wederzijds vertrouwen, aangezien enkel een arts objectief kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt is.

Wat betreft de plannen voor een ‘geschiktheidsattest’, waarmee artsen zouden moeten aangeven wat een zieke werknemer nog wel kan doen, stelt Bvas dat deze taak behoort tot de bevoegdheid van de arbeidsgeneesheer. De organisatie onderstreept dat het de behandelende arts is die de ziekte moet attesteren, terwijl de arbeidsgeneesheer verantwoordelijk is voor de evaluatie van de werkcapaciteit van de werknemer.

Bvas benadrukt tot slot dat bij volledige afwezigheid op de werkvloer de adviserend arts van de mutualiteit het ziekte-attest, opgesteld door de behandelende arts, moet beoordelen.

Lees ook : 

> Ziekteverzuim zonder attest weldra afgeschaft (nota Bart De Wever)

> Domus Medica boos over mogelijke herinvoering van ziekteattest voor één dag

> CM verzet zich tegen afschaffing dag ziekte zonder doktersattest

> Kamer richt communicatieplatform op voor artsen om langdurig zieken beter te begeleiden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jeroen Cox

    23 januari 2025

    Jullie moesten diep beschaamd zijn.
    Het is duidelijk dat jullie geen besef hebben wat (huis)artsen doen en de artsen dus niet adequaat vertegenwoordigen.