ASGB organiseert online sessie over nieuwe premies voor huisartsenpraktijken

Het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België (ASGB) organiseert op donderdag 17 oktober van 13 tot 15 uur een online seminarie naar aanleiding van de bijkomende premies die kunnen worden aangevraagd voor zorgondersteuning van huisartsenpraktijken.

Huisartsen die een beroep doen op een administratieve kracht of een verpleegkundige kunnen al langer rekenen op een premie praktijkondersteuning (vroeger Impulseo genoemd). Op 14 augustus werd een KB gepubliceerd dat nog in nieuwe, bijkomende premies voorziet voor huisartspraktijken die van zorgondersteuning gebruik maken.

In het onlineseminarie zal Michel Wijns, jurist van het ASGB, ingegaan op wat onder zorgondersteuning verstaan wordt, wie de nieuwe premies kan aanvragen en hoe dat moet, hoeveel de premies bedragen en in welke mate die te combineren zijn met de bestaande systemen.

"Er is een budget van 16,7 miljoen euro dat vanuit Medicomut komt voor zorgondersteuning van huisartsenpraktijken, dat losstaat van Impulseo of de geïntegreerde praktijkpremie. Het is iets nieuws", zegt Wijns. "Het gaat om zorgondersteuning. Dat wil concreet zeggen: praktijken die gaan samenwerken met wat meestal een verpleegkundige zal zijn in loontrekkend of in zelfstandig verband. Het kan ook het nieuwe beroep van praktijkassistent zijn, dat eind 2023 goedgekeurd is. Dat zijn, kort door de bocht samengevat, personen die een eerder administratieve taken invullen en bepaalde kleine technische handelingen mogen stellen." Omdat die categorie amper een jaar geleden in het leven is geroepen en de opleiding nagenoeg een jaar in beslag neemt, zijn er evenwel nog niet veel praktijkassistenten op de arbeidsmarkt.

Twee soorten
Er zijn, signaleert Wijns, twee vormen van premies. "Ben je in 2024 tussen 1 januari en 31 augustus met zo iemand beginnen samen te werken en is dat de eerste keer als praktijk in de voorbije tien jaar, dan gaat het om een zorgcontinuïteitspremie. Die bedraagt minimaal 5.000 euro en maximaal 7.500 euro per praktijk. De tweede soort premie is voor de praktijken dat al langer een dergelijke samenwerking hebben. Dat is de praktijkbeheerpremie. Daarvan staat het bedrag niet vast, omdat het afhangt van het aantal aanvragen. Er is alleen een minimum bepaald van iets meer dan 3.700 euro."

Tijdens de onlinesessie zal Wijns een en ander in detail toelichten. "Want we krijgen veel vragen van mensen van wie wij de Impulseo-dossiers beheren. Ze weten niet goed hoe het precies zit en waar ze die premies kunnen aanvragen. Wij zijn voor hen een steunpunt voor Impulseo-aanvragen, terwijl je die nieuwe premies zelf zal moeten doen rechtstreeks bij het Riziv."

De voorwaarden waaraan een praktijk moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op de premies zijn niet zo streng dat: er is een aantal GMD’s vereist en een minimumaantal terugbetaalbare verstrekkingen. "Eigenlijk voldoen zo goed als alle praktijken die met een verpleegkundige zullen werken daaraan", zegt Wijns.  

Inschrijven kan tot uiterlijk 14 oktober door een e-mail te sturen naar info@asgb.be (met vermelding van uw naam en RIZIV-nummer). U krijgt dan een bevestigingsmail (met voor de betalende inschrijvingen een vermelding van het te gebruiken bankrekeningnummer). De deelname is gratis voor leden van ASGB. Niet-leden betalen 50 euro.

Accreditering in aanvraag voor ethiek en economie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.