ASGB: "Er zijn 10 artsen nodig voor 1 premierpensioen…"

Het ASGB legt bloot hoe het hoofdartikel in De Standaard zich vandaag niet alleen op glad ijs begeeft, maar gaandeweg zelfs volledig door het ijs zakt. Het syndicaat haalt daarom maar al te graag het rekenmachientje boven. Hier volgt de reactie met als conclusie: "Was het nu echt nodig om de hele  artsengroep weer eens in zijn hemd te zetten?"

In De Standaard van vandaag, 26 augustus 2026, wordt het artseninkomen afgezet tegen dat van de premier. De conclusie en de titel is dat 3.000 artsen meer dan de premier ‘verdienen’.

"Al een geluk zet men het woordje verdienen tussen ‘’, want het duurt tot het laatste deel van het artikel voor men tot de kern van de zaak doordringt. Met name dat de bedragen die men voordien citeert bijlange geen nettobedragen maar zelfs ook geen brutobedragen zijn!"

"De afhoudingen ten aanzien van het ziekenhuis (voor een ziekenhuisactiviteit) of de kosten voor de praktijk (voor een privépraktijk) moeten er immers nog af. Gemiddeld dragen alle specialisten samen 40% van hun honorariummassa af aan het ziekenhuis, voor de medisch-technische diensten zoals klinische biologie, medische beeldvorming of dialyse loopt dat gemakkelijk op tot 80%."

"Tja, daar heeft de premier geen last van natuurlijk! En dan moeten de sociale bijdragen en de belastingen nog langskomen…"

Voordelen premier plus tienvoudig pensioen

"Om nog te zwijgen van het feit dat de premier met een auto (met chauffeur) betaald door de Belgische staat rondrijdt. Maar vooral, kunnen we dan misschien ook eens kijken naar de andere kant van de medaille? Neem bv. het pensioen. Dat van de premier zal al gauw zo’n 13.000 euro per maand bedragen. Welnu, dat is het pensioen van minstens 10 artsen!"

"In de meeste ziekenhuisdiensten werkt men trouwens in associatie en is er één arts, meestal het diensthoofd, die de administratie en de facturatie op zich neemt. De geciteerde bedragen moeten dan uiteraard gedeeld worden door het aantal FTE werkzaam in de dienst. Door de concentratie van zorg worden de diensten alsmaar groter en zullen er dus ook meer en meer artsen in deze facturatiecategorie vallen."

"Het moge zo wel duidelijk zijn dat de vergelijking met de premier op niks slaat en puur populistisch van aard is."

Onevenwichten

"Wil dit dan zeggen dat alles is, zoals het moet? Nee, zeker niet. Natuurlijk zullen er links en rechts ‘uitwassen’ zijn, waar vragen bij gesteld kunnen worden. Wij beschikken ook niet over de belastingbrief van de zowat 50.000 artsen."

"En vooral, we weten als artsenvertegenwoordigers dat er onevenwichten zijn en dat er te weinig transparantie is. Daarom ook wordt er volop werk gemaakt van een herijking. De artsensyndicaten geven daar hun volle medewerking aan. Maar indien de beheerders bij hun eis blijven dat er later ook op het professionele gedeelte nog afhoudingen moeten mogelijk zijn, dan dreigt dit een maat voor niks te worden."

Het ASGB-bestuur rondt af met wat het 'de hamvraag' noemt: "Was het nu echt nodig om de hele  artsengroep weeral eens in zijn hemd te zetten?"

> Wat mogen artsen verdienen? Discussie laait weer op

> "Vergelijking bruto-omzet artsen met brutoloon premier houdt geen steek" (Bvas)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.