Ecolo en Groen hebben een wetsvoorstel ingediend om het toepassen van de derdebetaler verplicht te maken voor alle patiënten en alle artsen. Het ASGB wil de mening van zijn leden horen.
Sinds 1 januari 2022 kunnen alle zorgverleners de derbetalersregeling toepassen voor al hun patiënten en voor alle geneeskundige verstrekkingen. In de meeste gevallen ligt de keuze dus bij de zorgverlener zelf, zonder veralgemeende verplichting. Toch is in een aantal gevallen de derdebetalersregeling wel verplicht, onder meer bij geneeskundige verstrekkingen door huisartsen ten behoeve van rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming (behalve voor huisbezoeken), bij raadplegingen op afstand door artsen, bij bepaalde verstrekkingen door tandartsen en wat het stomamateriaal bij bandagisten betreft.
"Voor verzekerden in kwetsbare sociaaleconomische situaties kan het verplicht voorschieten van de volledige bedragen een financiële hindernis voor gezondheidszorg vormen", luidt de argumentatie. "In de praktijk volgen die financiële belemmeringen qua toegang tot gezondheidszorg een sociale gradiënt. Naarmate de sociaaleconomische omstandigheden van mensen verbeteren, hebben zij financieel ook makkelijker toegang tot gezondheidszorg en omgekeerd. Daarom beoogt dit wetsvoorstel de derdebetalersregeling uit te breiden tot de hele bevolking."
Over de timing van de beoogde invoering is het voorstel genuanceerd, maar duidelijk: "Aangezien de uitrol van de derdebetalersregeling een elektronisch facturatiesysteem veronderstelt en het tempo waarin die elektronische facturatie wordt uitgerold verschilt naargelang van de beroepsgroep en de categorie van zorgverleners, bevat dit wetsvoorstel de mogelijkheid om de datum van inwerkingtreding te differentiëren naar de categorie van zorgverleners. Niettemin moet de derdebetalersregeling uiterlijk op 1 januari 2027 algemeen van toepassing zijn."
Ja en nee
Het artsensyndicaat ASGB vraagt zijn leden om hun mening over het voorstel te geven. "Zodat wij op een degelijke manier de mening ‘vanop het veld’ kunnen overbrengen aan de Kamerleden", klinkt het. "Wij vragen aan onze leden tegen 18 november te willen laten weten of ze voor- of tegenstander zijn van de verplichte derdebetaler en om kort toe te lichten waarom."
De eerste reacties op de site zijn gemengd:
"Tegen: is extra gratis werk voor de arts en komt het respect niet ten goede, de aptiënt kan zelf de administratie doen."
"De zorg wordt toegankelijker, misschien wel te toegankelijk. Overconsumptie, verlies aan autonomie (verdwijnen van gezond verstand, afschuiven van de eigen verantwoordelijkheid op de arts), verhogen van de wachttijden... Mensen hebben ook geen idee meer wat de zorg kost. Derdebetalersregeling oké, maar verhogen van remgeld bij bepaalde zaken misschien ook bespreekbaar?"
"Veel patiënten schamen zich dat ze maar 1 tot 4 euro moeten betalen. Het wordt te gemakkelijk en noopt naar misbruik door de patiënt (en de arts). Verhoogt het de toegankelijkheid? Voor die zieken wordt nu al een derdebetalingsregeling verplicht, dus: nee. En indien ja, op voorwaarde dat we tijdig uitbetaald worden en niet zoals de socialistische mutualiteit meer dan een maand na de feiten en met ongenuanceerde wijzigingen."
Laatste reacties
Jan RENIER
14 november 2024Stop met de volksverlakkerij
“ Gratis of zo goed als gratis “.
Laat toe dat zij die zich willen verzekeren tegen hoger ereloon dit ook kunnen in de eerste lijn zoals bij opnames in het ziekenhuis.
Blijf pecuniair mild voor minderbegoeden wat verhoogde tussenkomst betreft. Zoniet zal Vlaamse patiënt de dupe worden.
En kom niet af met het gevaar “ geneeskunde met twee snelheden” als excuus. Huisartsen zorgen voor élke patiënt met dezelfde kunde.