22,3% loonsverhoging maakt einde aan stakingen Britse ziekenhuisassistenten

Ziekenhuisassistenten in Engeland hebben een loonbod van 22,3% extra van de regering geaccepteerd, zo maakten hun vakbond en het ministerie van Volksgezondheid maandag bekend. Daarmee is , een einde gekomen aan een stakingsgolf.

De co-assistenten organiseerden het afgelopen anderhalf jaar een reeks stakingen om te protesteren tegen loonsverhogingen die sinds 2010 onder de inflatie lagen en tegen de toegenomen druk op de kosten van levensonderhoud. Kort nadat de nieuwe Labourregering in juli aan de macht kwam, stelde ze een substantiële verhoging over twee jaar voor om een einde te maken aan de stakingen waarbij deze artsen elf keer staakten.

Het comité van arts-assistenten van de British Medical Association in Engeland zei dat 66% van haar leden voor de overeenkomst had gestemd.

“Het had nooit zo lang mogen duren om tot dit punt te komen”, zeiden medevoorzitters Robert Laurenson en Vivek Trivedi, die het akkoord toejuichten als ‘het einde van 15 jaar loonerosie en het begin van twee jaar van bescheiden verhogingen boven de inflatie’.

Maar ze voegden eraan toe: “Er is nog een lange weg te gaan, met artsen die 20,8% achterlopen op het niveau van 2008 in reële termen”.

Minister van Volksgezondheid Wes Streeting verwelkomde het akkoord en herhaalde dat Labour overtuigd is dat het de erfenis hersteld van de vorige conservatieve regering, die regeerde sinds 2010.

"Het had nooit zo erg moeten worden," zei hij in een verklaring.

De doktersstakingen, die leidden tot geannuleerde afspraken en vertragingen in behandelingen, maken deel uit van een reeks stakingen in de publieke en private sector om te protesteren tegen de lonen en arbeidsvoorwaarden, terwijl de inflatie de pan uit is gerezen.

> 'Langste staking ooit' bij junior doctors

> Senior doctors beëindigen maandenlange staking

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.