Bepaalde bevolkingsgroepen en meer bepaald ouderen en mensen met onderliggende comorbiditeit dreigen nog altijd een ernstige covid-19 te ontwikkelen na een SARS-CoV-2-infectie. Die ernstige vorm is de grootste verantwoordelijke voor de morbiditeit en de mortaliteit als gevolg van een SARS-CoV-2-infectie. Verschillende instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de CDC en het EMA raden aan die mensen een eerste boosterprik en zelfs een tweede te geven 12 maanden na de vorige injectie.
Door tweemaal per week een ecg af te nemen met een smartphone en het door te sturen naar een expertisecentrum, zou je sneller een atriumfibrillatie (AF) kunnen diagnosticeren bij 65-plussers. Doordat je dan sneller een profylactische behandeling kan starten, zou je ook het risico op cerebrovasculair accident als gevolg van de AF kunnen verlagen.
… als je niet overdrijft
Dat atriumfibrillatie (AF) een risicofactor is voor een cerebrovasculair accident (CVA) weten we allemaal, maar AF kan ook optreden na zo’n accident. Hoe kan je AF in dat geval het best aan het licht brengen?
Onderzoekers hebben de gegevens geanalyseerd van 9.511 patiënten die tussen 1958 en 2007 in de Framingham Heart Study waren opgenomen, om na te gaan waarom de prevalentie van atriumfibrillatie gestegen is.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...