"We zitten op de piek van de vierde golf in Brussel" (Inge Neven)

De piek van de vierde golf lijkt bereikt in Brussel, dat stelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, op de wekelijkse persbriefing over de Brusselse epidemiologische situatie. Toch blijft het opletten voor de verspreiding van de omikronvariant.

De r-waarde is in Brussel onder 1 gezakt en zit nu op 0,93, wat betekent dat de verspreiding van het coronavirus vertraagt. De incidentiegraad is afgelopen week wel nog iets toegenomen tot 1.505 positieve gevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen veertien dagen. Het aantal tests ligt nu gemiddeld op 10.200 per dag, met een positiviteitsgraad van 13,8 procent. "We verwachten dat dit in de komende dagen ook verder stabiliseert en afneemt", vertelt Neven.

De meeste besmettingen bevinden zich in de leeftijdscategorie van de 30- tot 49-jarigen. Het nog steeds hoge aantal infecties uit zich wel nog in de ziekenhuisopnames. Vandaag liggen er in Brussel 110 mensen op intensieve zorg, dat is 41 procent van de capaciteit. 

"We zitten op de piek van de vierde golf in Brussel", stelt Neven. Het is wel een piek die lager ligt dan in Vlaanderen en Wallonië. Toch blijven we aandachtig en ongerust, want we zien ook al heel wat besmettingen met de omikronvariant in Brussel. Daarom blijft de testing en het opvolgen van de hoogrisicocontacten erg belangrijk", vervolgt ze.

In Brussel is momenteel 58 procent van de hele bevolking volledig gevaccineerd. Van alle Brusselaars heeft 13 procent al een derde boosterprik gekregen, wat gelijk staat aan ongeveer 30 procent van de gevaccineerde bevolking.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.