Dokter Bart Van de velde (Wachtposten Vlaanderen) trok onlangs nog aan de alarmbel omdat de huidige strikte financieringsregels alle Vlaamse wachtposten in de rode cijfers duwen volgens een eigen rapport. Het kan dan ook verwondering wekken dat in Brussel wachtposten als paddenstoelen uit de grond schieten. Zopas zag er een zevende wachtpost het licht, en een achtste wordt aangekondigd.
Daarentegen toont dus het rapport van Wachtposten Vlaanderen aan dat minder complexe financieringsregels 70% minder wachtposten met rode cijfers zoudenopleveren. Maar hoe kijkt Wachtposten Vlaanderen dan aan tegen de ontwikkeling in Brussel?
"Er is in het verleden wel wat overleg geweest in de context van het begeleidingsplatform en Brussel zocht op een gegeven moment ook toenadering in het licht van uitwisseling van knowhow en verstrekkers. Maar de politiek in Brussel is blijkbaar toch een hoofdstuk apart."
"We stellen ons vragen over het aantal contacten dat men ziet in Brussel en of dat in die mate het aantal wachtposten verantwoordt, maar we hebben noch impact op, noch inzage in de onderliggende politieke keuzes daar. De bezorgdheid leeft dat de stem van de Nederlandstalige patiënt in Brussel gehoord wordt, maar dat geldt evenzeer voor de Nederlandstalige klant in een Brussels warenhuis. Ik heb wel het gevoel dat de Vlaamssprekende huisartsen nu iets beter vertegenwoordigd zijn in het overlegmodel dan vroeger, maar dat is een gevoel. Of dat ook echt blijkt op de werkvloer, weet ik niet. Er wordt kennelijk toch gezocht naar een aantal garanties om die Vlaamse stem te laten horen. Wij als Wachtposten Vlaanderen zijn daar weliswaar niet concreet bij betrokken."
Eerder moest de tweetalige huisartsenwachtpost in het UZ Brussel in Jette dicht: de vzw Brusselse Wachtdienst oordeelde dat er te weinig volk kwam.
Door de lage opkomst raakten de mensen aan het onthaal van de wachtpost en de huisartsen gedemotiveerd, verklaarde Els Van Hooste toen aan Bruzz. “Het werkte niet op die plek en we beseften dat het ook op lange termijn niet zou werken.”
Intussen is ook een wachtpost aan het Sint-Pietersziekenhuis gestart.
Beeldvorming wachtposten
Zelf hebben wij op dit moment de handen vol met het schrijven van een aantal beleidsplannen en zoeken naar een samenwerking met Zorgnet-Icuro in verband met het beeld van wachtposten. In Vlaanderen worstelen wij er op dit moment vooral mee om alles bemand en betaald te krijgen. Zeker nu de gesprekken over functionele samenwerkingsverbanden zijn afgesprongen, dringen wij erop aan om die communicatie weer op te pikken."
"We vernamen de eenzijdige annulatie vanuit de FOD Volksgezondheid van alle desbetreffende vergaderingen en hebben daar zowel via medicomut als rechtstreeks een verklaring om gevraagd. Tot nu toe hebben we daar niets meer over gehoord. Ik vermoed dus dat we niet meer op de politieke prioriteitenlijst staan."
> Minder strikte financieringsregels zou twee derde van wachtposten uit rode cijfers houden
> Binnenkort zevende wachtpost in Brussel... en dat is nog niet alles