Het artsensyndicaat BVAS beschuldigt Solidaris ervan de drijvende kracht te zijn achter de opschorting van de terugbetaling van telefonische consultaties. De socialistische mutualiteit ontkent dit ten stelligste en schuift de verantwoordelijkheid terug naar het artsensyndicaat zelf.
Sinds 15 februari is het budget voor teleconsultaties tijdelijk op nul euro gezet, waardoor artsen deze niet meer kunnen aanrekenen. Deze maatregel, die als overgangsregeling wordt voorgesteld, heeft tot doel de budgetoverschrijding van ongeveer 70 miljoen euro onder controle te krijgen, in afwachting van een structurele hervorming van het systeem.
In een persbericht en op zijn website wijst BVAS met een beschuldigende vinger naar Solidaris als initiatiefnemer van de opschorting. Een bijzonder alternatieve lezing van de waarheid, zo stelt Solidaris.
"Niet Solidaris, maar BVAS wilde zelf de teleconsultaties afschaffen"
Solidaris weerlegt de aantijgingen en verwijst naar de medicomut-nota NCAZ2025/017, waarin de standpunten van de verschillende artsensyndicaten en ziekenfondsen zijn opgenomen.
"Uit dit document blijkt duidelijk dat niet de ziekenfondsen, maar BVAS zelf heeft voorgesteld om teleconsultaties op te schorten", stelt Solidaris. "De ziekenfondsen, nota bene op aangeven van Solidaris, pleitten er juist voor om teleconsultaties als instrument te behouden tijdens de overgangsperiode."
Volgens Solidaris heeft BVAS niet alleen gepleit voor een tijdelijke opschorting, maar zelfs voor het schrappen van het nomenclatuurnummer voor telefonische consultaties als besparingsmaatregel.
"Die positie hoeft overigens niet te verbazen", vervolgt Solidaris. "Ook bij het initiële besparingsvoorstel in het kader van de begroting voor 2025 ging BVAS akkoord met een tijdelijke stopzetting van teleconsultaties."
Een Trumpiaanse manier van communiceren
Solidaris-secretaris-generaal Paul Callewaert veroordeelt de manier waarop BVAS hierover communiceert en spreekt zelfs van "fake news".
"Sommige individuen bij BVAS laten zich verleiden tot Trumpiaanse communicatie", betreurt hij. "Een dergelijke aanpak ondermijnt de geloofwaardigheid van het overlegmodel en bemoeilijkt de broodnodige eensgezindheid."
Hij waarschuwt voor de gevolgen van dergelijke polarisatie.
"Dat leidt alleen maar tot tijdverlies. Het te besparen bedrag wordt intussen groter, terwijl het tijdsbestek waarin we deze besparingen moeten realiseren, krimpt", voegt hij eraan toe.
Voor Solidaris is het onaanvaardbaar dat de patiënt uiteindelijk zou opdraaien voor deze budgetoverschrijding. De mutualiteit vraagt dan ook om een grondige analyse van de aanrekeningen en het productiepatroon van de raadplegingen van (huis)artsen, zodat de oorzaken van de budgetoverschrijding ten gronde kunnen worden aangepakt.
Lees ook :
> Protest tegen afschaffing teleconsultaties: Vandenbroucke wijst naar artsensyndicaten