Voor het eerst coronavaccins gezet op de werkvloer

Voor het eerst zijn er coronavaccins geprikt op de werkvloer. De primeur was woensdagochtend voor het vleesverwerkend bedrijf Sopraco in Geel, zo meldt de externe preventiedienst Liantis.

Een arbeidsarts van Liantis zette bij een veertigtal werknemers - vooral mensen van buitenlandse origine - een prik. Daarvoor was een vaccinatieruimte ingericht in het bedrijf.  

De inentingen gebeurden in het kader van een proefproject van de overheid en het coronacommissariaat, waarbij er getest wordt hoe zo'n vaccinatieronde op het werk verloopt, zegt Liantis. Mogelijk zullen vaccinaties op de werkvloer een optie worden bij vervolgvaccinaties. 

"Tijdens dit proefproject hebben we gekeken hoe het plaatsen van coronavaccins concreet verloopt op de werkvloer", legt Evelyne Aerts, arbeidsarts bij Liantis, uit. "Hoe gaat het met de logistiek, het informeren van de buitenlandse werkkrachten, het opladen van de gegevens in Vaccinet? Kortom het hele proces, van begin tot einde."

De primeur was begin juni al aangekondigd. Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, benadrukte toen wel dat vaccinatie op de werkvloer alleen in bepaalde omstandigheden kan. "De hoofdmoot van de vaccinatie blijft in de vaccinatiecentra liggen", zei hij. Maar "als het gaat om groepen die moeilijk te bereiken zijn, kan de populatiemanager beslissen om die mensen ter plekke te gaan vaccineren. Dat kan in een centrum voor daklozen, een bepaalde wijk, maar dus ook op de bedrijfsvloer."

Bij Sopraco ging het inderdaad om een specifieke groep werknemers. "Het gaat vooral om mensen van Poolse, Roemeense en Portugese origine, die hier vaak een aantal maanden op de werkvloer aanwezig zijn", zei Hugo Geuens, hr-verantwoordelijke bij Sopraco, daar eerder over. "Ze zijn voor onze overheid moeilijk te bereiken. Ze hebben wel een zogenaamd BIS-nummer, maar geen vast verblijfadres. Een uitnodiging sturen voor een vaccinatie is dan onmogelijk. Dat probleem willen we als bedrijf en werkgever aanpakken."

Ondernemersorganisatie Voka Mechelen-Kempen is al langer vragende partij om het vaccineren op de werkvloer mogelijk te maken en noemt het proefproject in Geel een doorbraak. "Dit is een belangrijke testcase, want voor het vaccineren op de werkvloer is een 'proof of concept' nodig. We hopen dat dit een doorbraak kan betekenen", aldus Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Voka verwacht dat de bedrijfsartsen een rol zullen spelen bij een eventuele derde prik, omdat de vaccinatiecentra niet eeuwig open kunnen blijven. "Als we in het najaar mogelijk nog een derde prik nodig hebben, gaan onze bedrijven er moeten staan", aldus Laveren. "Vanuit Voka vragen we aan de overheid om tijdig proefprojecten op te starten die bedrijven klaarstomen om te starten met het vaccineren op de werkvloer."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Miguel DERIJCKE

    01 juli 2021

    Een aantal bedenkingen rondom dit proefproject

    -Hebben deze werknemers een gezondheidsattest laten opmaken door een huisarts ( oa TBpreventie RX )
    -Wordt er een actief gezocht naar reeds doorgemaakte Covid ( Antilichamen en /of CT scan longen) ,dit kan bij de huisarts
    -waarom reeds over een derde prik palaveren zonder eerst met recul tot eind december 2021 de huidige campagne te evalueren?
    -Indien ze officieel ingeschreven zijn bij een werkgever ,beschikken ze over een adres op naam , anders kan men sterk vermoedens koesteren dat het om exploitatie van goedkope(in 't zwart) werkkrachten gaat

    -