Tweeduizend PCR-testen verwerkt, toch voor twintigduizend betaald

De acht labo's die aangesloten zijn bij het federaal testplatform verwerken nauwelijks nog enkele honderden PCR-testen per dag, maar ze krijgen nog altijd de middelen om 2.500 testen per dag te onderzoeken. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen zaterdag. Elke maand ­betaalt de overheid hen een forfait van 576.000 euro.

Volgens N-VA-Kamerlid Frieda Gijbels is het "hoog tijd om de stekker uit het federale platform te trekken". "De universitaire labo's hebben zelf aangegeven dat er overschotten waren, maar Vooruit-minister Frank Vandenbroucke heeft me nooit willen vertellen wat daarmee gebeurt. Ondertussen worden miljoenen euro's uitgedeeld."

De minister van Volksgezondheid maakt nog geen aanstalten om het federaal platform stop te zetten. "Het is een nuttige reservecapaciteit", zegt hij. "We willen geen tweede keer overvallen worden door ­capaciteitstekorten in de private markt."

Eind oktober loopt de huidige overeenkomst af. Dan wil Vandenbroucke "in functie van de pandemic preparedness" bekijken welk beleid hij verder zal voeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.