Tabaksgigant Philip Morris verkoopt pufferproducent met fikse korting

De Amerikaanse tabaksgigant Philip Morris International, die onder meer Marlboro-sigaretten maakt, doet het Britse farmabedrijf Vectura na drie jaar weer van de hand. De producent van puffers tegen astma wordt verkocht voor zowat een derde van de prijs die Philip Morris neertelde.

De tabaksgigant kondigde aan dat Vectura wordt verkocht aan het elektronicabedrijf Molex Asia Holdings. Dat betaalt er in eerste instantie 150 miljoen pond (omgerekend 178 miljoen euro) voor, en daar kan nog tot 148 miljoen pond bijkomen indien bepaalde doelstellingen gehaald worden. 

In 2021 rijfde Philip Morris International na een biedstrijd het farmabedrijf Vectura binnen voor omgerekend ongeveer 1 miljard euro. De aankoop was erg controversieel en kreeg kritiek van onder meer wetenschappelijke instellingen, academici, gezondheidsorganisaties en antirookorganisaties. Volgens Philip Morris bevrijdt de verkoop Vectura van "de ondraaglijke last van externe beperkingen en kritiek op het eigenaarschap".

De tabaksgigant zelf legde de aankoop uit als een onderdeel van zijn strategie om tegen 2030 twee derde van de omzet te halen uit andere producten dan sigaretten. In het tweede kwartaal van dit jaar waren sigaretten nog goed voor meer dan 60 procent van de omzet, schrijft de Britse omroep BBC.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    18 september 2024

    Philip Morris is niet zot hè : ze weten dat je pas recht op terugbetaling van je puffer hebt als je genoeg van hun Marlboro Cowboy Free”dom” gerookt hebt , met wat is er meest geld te verdienen denk je ?