Succes in bestrijding tinnitus

Een Gents team van neus-, keel- en oorartsen heeft een nieuwe methode gevonden om tinnitus te behandelen. Samen met buitenlandse collega's werd een apparaat getest bij 112 patiënten In Dublin, Hannover en Gent. Het toestel stuurt elektrische signalen en geluidssignalen naar de hersenen. Patiënten moeten het toestel maar een half uur per dag gebruiken en kunnen dat thuis doen.

"Dat levert goeie resultaten op", zegt dokter Michaël Boedts in het programma De Ochtend op Radio 1. "Het team onderzocht de effecten van zogenoemde 'bimodale stimulatie' met het Lenire-toestel (Neuromod Devices). De bedoeling is eigenlijk om het gebied van de hersenen waar tinnitus wordt opgewerkt opnieuw tot rust te brengen. Over een verloop van een zestal weken komen die hersenen tot rust. De resultaten: bij een derde van de proefpersonen gebeurt eigenlijk niet veel, bij een derde is echt wel een mooi resultaat en bij een derde een schitterend resultaat waarbij voor enkelen de tinnitus zelfs kan verdwijnen.

Er bestaat al een behandeling voor tinnitus, maar niet iedereen is ermee geholpen, de tinnitus had zich als het ware onafhankelijk in de hersenen genesteld. Met dit apparaatje kunnen die mensen mogelijk geholpen worden. Het apparaat is al op de markt in de VS en in sommige Europese landen, en binnenkort ook bij ons. Voorlopig moeten patiënten wel nog zowat 3.000 euro ophoesten voor het toestel. In de toekomst zou de prijs moeten zakken als er meer concurrentie komt.

> Meer over de studie in Nature Communications

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.