Strijd tegen tuberculose bewijst effect, maar er is meer geld nodig, zegt WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam met goed én slecht nieuws over de mondiale strijd tegen tuberculose. Hoewel er vorig jaar minder mensen aan de ziekte stierven dan het jaar voordien en het aantal nieuwe gevallen slechts licht steeg, lijkt het doel om de tuberculose-epidemie tegen 2030 grotendeels in te dammen onhaalbaar, zo staat te lezen in een nieuw rapport.

In 2023 zal tuberculose (tbc) volgens de WHO vermoedelijk weer de meest voorkomende doodsoorzaak bij de infectieziekten zijn, tegenover tot dan COVID-19. "De belangrijkste boodschap van het rapport is echter dat we tuberculose kunnen uitroeien als we maar consequent handelen", zegt Peter Sands, topman van het Wereldfonds voor de bestrijding van hiv/aids, tuberculose en malaria (FMSIDA). Voorwaarde is wel dat er meer geld wordt uitgetrokken voor test- en behandelingsprogramma's.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om het aantal overlijdens als gevolg van tbc tussen 2015 tot 2025 met 75 procent te verminderen, maar in 2023 bedroeg de daling slechts 23 procent. Ook de beoogde halvering van nieuwe gevallen tegen 2025 blijft achter: zo bleven we in 2023 namelijk nog steken op 8,3 procent. Nog volgens het rapport noteerden Europa (-27 procent) en Afrika (-24 procent) de beste resultaten en behoort Oekraïne tot de zwaarst getroffen landen in Europa.

Alles samen liepen in 2023 wereldwijd 10,8 miljoen mensen tuberculose op, tegenover 10,7 miljoen het jaar voordien. Vijf landen waren goed voor meer dan de helft (56 procent) van de gevallen: India, Indonesië, China, de Filipijnen en Pakistan. Het aantal overlijdens op mondiaal vlak zakte van 1,32 naar 1,25 miljoen. 

Tbc is een erg besmettelijke en dodelijke infectieziekte die vooral de longen aanvalt. Ze komt ook voor in andere lichamen zoals de wervelkolom, nieren of lymfeklieren. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het risico de ziekte te krijgen. De bacteriën zitten in microdruppels die vrijkomen bij het ademen, hoesten of niezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.