Steven Van Gucht: "Overlegcomité gaat verder dan we hadden geadviseerd"

Met de sluiting van alle binnenactiviteiten waaronder theaters en bioscopen, gaat het Overlegcomité verder dan de experten hadden geadviseerd. "Dat stond voor ons slechts in plan-B", zegt viroloog Steven Van Gucht woensdagavond in de VTM-studio, voor de start van de persconferentie. Volgens Van Gucht gingen de experts ervan uit dat bijvoorbeeld een bioscoopbezoek nog veilig kon mits inachtneming van veiligheidsmaatregelen zoals ventilatie en mondmaskers. De experts zijn echter vooral beducht voor samenkomsten in de privésfeer. "Daar zit de grootste kans op besmetting, zeker met de omikronvariant", aldus Van Gucht.

Na de persconferentie verklaarde de viroloog dat de experts zowel een plan A als een plan B op tafel hadden gelegd. Het Overlegcomité h eeft uit beide plannen wat adviezen overgenomen en andere elementen niet weerhouden. "Het gaat hier om politieke keuzes, het is aan hen om te beslissen."

Van Gucht erkent dat ingrijpen in de privésfeer erg moeilijk ligt, zeker in deze periode van het jaar met veel familiefeesten. "Nochtans gaan we daar het grootste verschil maken. Het grootste gevaar ligt daar", waarschuwt hij. De viroloog geeft toe dat de privé-omgeving moeilijk te controleren valt, "maar toch is het belangrijk om op het gevaar te wijzen".

Mensen die reeds een boostervaccin hebben gekregen, zijn weliswaar beter beschermd tegen de omikronvariant, maar toch geen 100 procent, waarschuwde Van Gucht nog.

Hij verwacht "binnen enkele weken" al duidelijkheid over de impact van die variant op de ziekenhuisopnames, en hoopt dan ook dat het plan-B van de GEMS, dat feitelijk neerkomt op een lockdown naar Nederlands model, niet nodig zal zijn. Het aandeel van Omikron in ons land ligt nu op zo'n 33 procent. Tegen volgende week zou die dominant zijn, verwacht men.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.