Ruim 550 coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnames door COVID-19 blijft verder stijgen en er zijn momenteel volgens de laatste beschikbare cijfers 551 coronapatiënten opgenomen. Zo'n 158 van hen hebben intensieve zorgen nodig. Dat blijkt dinsdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In de periode van 10 tot en met 16 augustus werden elke dag gemiddeld 54,4 personen in het ziekenhuis opgenomen met COVID-19, een stijging met 22 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode.

Tussen 7 en 13 augustus werden er voorts dagelijks gemiddeld 1.903 nieuwe besmettingen vastgesteld, een toename met 9 procent in vergelijking met de week voordien. Tegelijk werden in diezelfde periode dagelijks gemiddeld 49.762 testen afgenomen, wat neerkomt op een daling met 5 procent. De positiviteitsr atio bedraagt 4,2 procent. Het reproductiegetal daalt volgens het dashboard van Sciensano naar 1,09. Wanneer dat cijfer hoger is dan 1 wint de epidemie verder aan kracht.

Het aantal overlijdens gaat wel de goede richting uit. Van 7 tot 13 augustus lieten dagelijks gemiddeld zo'n 3,3 mensen het leven, een daling met 4 procent. De teller komt in ons land inmiddels uit op 25.299 COVID-19-overlijdens.

Tot en met zondag kreeg in totaal al 72 procent van de Belgen minstens een eerste dosis van een coronavaccin. Bij de volwassen bevolking is dat 84,5 procent. De regionale verschillen zijn wel groot, met 71,5 procent van alle Vlamingen die volledig gevaccineerd is tegenover 63,1 procent van de inwoners van Wallonië, net geen 60 procent van de Duitstalige Gemeenschap en zelfs amper 46,3 procent van de Brusselaars. 

In die laatste regio ligt het aantal vastgestelde besmettingen ook een pak hoger dan het Belgische gemiddelde: tussen 7 en 13 augustus werden er 53.387 coronatesten afgenomen, waarvan 3.241 positief bleken, goed voor een positiviteitsratio van 6,1 procent. Enkel in de provincie Luxemburg testten in verhouding nog net iets meer mensen positief: 6,2 procent. Het gemiddelde in België ligt op 4,2 procent, in Vlaanderen is Vlaams-Brabant de koploper met 3,8 procent positieve testen. 

De regionale verschillen vertalen zich ook in de evolutie van de epidemie. In het algemeen steeg het aantal bevestigde besmettingen in de week van 7 tot 13 augustus met 9 procent, maar in de provincies West-Vlaanderen,  Antwerpen en Henegouwen is sprake van een daling terwijl de cijfers in Luik, Luxemburg, Limburg, Namen, Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen wel zijn gestegen. In Vlaams-Brabant bleef het aantal besmettingen ongeveer gelijk. De toenames zijn het sterkst in Luik (+ 65 procent) en Luxemburg (+43 procent). Brussel tekende een stijging van 18 procent op in vergelijking met de week ervoor, in de Duitstalige gemeenschap gaat het om 35 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.