Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis Avrox-topman in zaak mondmaskers

Laurent Hericord, de zaakvoerder van Avrox, het Luxemburgse bedrijf dat 15 miljoen mondmaskers aan ons land leverde, blijft minstens nog een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer maandagavond beslist, meldt zijn advocaat, meester Laurent Kennes. Meester Kennes had om de vrijlating van zijn cliënt gevraagd, en tekent samen met zijn cliënt dan ook beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer. Het dossier komt nu binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

Het Brusselse parket had in juni 2020 een opsporingsonderzoek geopend naar de aankoop van 15 miljoen mondmaskers bij Avrox, dat later uitmondde in een gerechtelijk onderzoek. In mei 2021 vonden in de context van dat gerechtelijk onderzoek, naar onder meer valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, oplichting, witwassen en belemmering van de vrijheid van opbod of van inschrijving, huiszoekingen plaats in verschillende Europese landen, en werden twee personen van hun vrijheid beroofd. Een van hen was Laurent Hericord, de zaakvoerder van Avrox. 

De man kwam na een maand vrij onder voorwaarden, maar werd vorige week opnieuw opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst, omdat hij de voorwaarden voor zijn tijdelijke vrijlating geschonden zou hebben en omdat hij nieuwe feiten van schriftvervalsing gepleegd zou hebben.

Het Brusselse parket geeft geen commentaar over het dossier, maar volgens Hericords advocaat betwist de man alvast dat hem iets kan verweten worden. 

"Hij zou zijn voorwaarden geschonden hebben door contact te hebben gehad met een van zijn beste vrienden", zegt de advocaat. "Daarnaast hebben andere partijen bij de onderzoeksrechter documenten neergelegd met de vraag om bepaalde goederen vrij te geven, die in beslag waren genomen. Het gerecht vermoedt dat die stukken vals zijn en dat mijn cliënt daarbij betrokken zou zijn. Wij betwisten dat ten stelligste."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.