Oostenrijk voert vaccinatieplicht in en gaat in nationale lockdown

Oostenrijk voert vanaf 1 februari een algemene vaccinatieplicht in, als eerste land van de Europese Unie. Daarnaast gaat heel het land vanaf maandag volledig in lockdown om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen om te keren. Dat heeft de conservatieve kanselier Alexander Schallenberg  aangekondigd.

Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen openblijven, horeca en scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht. De scholen blijven wel geopend voor gezinnen zonder opvangmogelijkheden. Inwoners, ook gevaccineerden, mogen alleen het huis uit voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts. Telewerk wordt sterk aanbevolen.

Het besluit komt er na overleg tussen de regering en de negen deelstaten. Twee daarvan, Salzburg en Opper-Oostenrijk, hadden de ingrijpende maatregel al genomen tot aan de kerstdagen. Die deelstaten kampen met de hoogste besmettingscijfers van het land en de ziekenhuizen liggen er vol coronapatiënten.  In Oostenrijk is ongeveer 65 procent van de bevolking gevaccineerd. Het is de vierde keer dat het land in lockdown gaat. 

Kanselier Schallenberg verwees als verklaring voor de drastische beslissingen naar het vele menselijke leed. "We willen geen vijfde golf, we willen geen zesde en zevende golf." De lockdown kan met tien dagen worden verlengd. Uiterlijk 13 december zal de lockdown voor wie gevaccineerd en genezen is voorbij zijn, aldus Schallenberg. De beperkingen voor niet-gevaccineerden blijven echter langer van kracht.

Tot de dusver genomen coronamaatregelen behoorde een 3G-regel op de werkplek: werknemers moeten gevaccineerd, genezen of getest zijn. Op 8 november kwam daar een 2G-regel voor evenementen, horeca en toerisme bij, wat niet-gevaccineerden ouder dan twaalf jaar grotendeels de toegang tot vrijetijdsbesteding ontzegde. Houden ze zich niet aan die lockdown, kunnen ze een boete van 1.450 euro krijgen.

Ondanks alle overredingskracht en campagnes hebben weinig mensen zich laten vaccineren, stelt kanselier Schallenberg. Daarom wordt vaccinatie vanaf 1 februari 2022 verplicht. Bij overtredingen zullen administratieve sancties worden opgelegd. "De vaccinatiegraad duurzaam verhogen is de enige manier om uit deze vicieuze cirkel te breken", zei kanselier Schallenberg, die de verplichte vaccinatie de "uitweg" uit de coronapandemie noemde.

Zaterdag staat in Wenen een betoging tegen de coronamaatregelen gepland, die ondersteund wordt door de radicaal-rechtse Vrijheidspartij (FPÖ). Verwacht wordt dat duizenden mensen de demonstratie zullen bijwonen. FPÖ-voorzitter Herbert Kickl, die positief testte op het coronavirus, zal niet aanwezig zijn. "Oostenrijk is nu een dictatuur", reageerde hij op de nieuwe maatregelen.

Ook in Tadzjikistan en Turkmenistan in Centraal-Azië is vaccinatie verplicht. In Nieuw-Caledonië, een Frans gebied in de zuidelijke Stille Oceaan, wordt vaccinatie verplicht vanaf eind december.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.