Onderzoek naar geschorste radiologen ZNA Cadix kan nog weken duren

De resultaten van het onderzoek naar de zeven geschorste radiologen van het Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix, kunnen nog weken op zich laten wachten. Waar eerst sprake was van 24 gevallen die niet beantwoordden aan de kwaliteitsstandaarden, zou nu sprake zijn van 52 dossiers met "een mogelijke impact op de patiëntveiligheid". Dat werd vrijdag uit goede bron vernomen.

Vorige week liet ZNA Cadix verstaan dat het zeven radiologen zou vervangen. Dat gebeurde naar aanleiding van meldingen over de kwaliteit van de medische beeldvorming. Uit een evaluatie was gebleken dat de medische beeldvorming in minstens 24 gevallen niet voldeed aan de standaarden. 

De medische doorlichting (audit, red.) gebeurde in totaal bij 1.300 dossiers van begin dit jaar. Van de 1.300 zouden er 500 dossiers zeer grondig zijn geanalyseerd. Uit die 500 werden er 52 dossiers geïdentificeerd "met mogelijke impact op de patiëntveiligheid". Daarvan besloot het ziekenhuis in 24 gevallen de patiënt in kwestie te contacteren. Het ziekenhuis zou intussen alle huisartsen van die patiënten hebben verwittigd, en volgt alles op.

Voorlopig zullen andere radiologen, afkomstig uit andere ZNA- en GZA-ziekenhuizen, de onderzoeken in Cadix uitvoeren. Voor patiënten die met vragen zitten is er een telefoonnummer: 0800/61 107. Ook op de website van ZNA is er een pagina met veelgestelde vragen - en antwoorden. 

Het nieuwe ZNA Cadix werd in september 2023 ingehuldigd. De Antwerpse ZNA en GZA Ziekenhuizen zullen normaal op 1 juli fuseren. De fusie, die zal leiden tot één groot 'Ziekenhuis aan de Stroom' (ZAS), was eigenlijk gepland voor begin dit jaar. Later werd de fusie opgeschoven naar 1 april. ZAS zal na de fusie tienduizend medewerkers tellen. Zo komt de koepel bij de tien grootste werkgevers van het land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.