Nieuwe software maakt heatmaps die de werking van biomoleculen tonen

Onderzoekers van BioMed UHasselt hebben samen met het technologiebedrijf ZEISS software ontwikkeld waarmee, met behulp van een fluorescerende vloeistof, heatmaps van biomoleculen kunnen gemaakt worden. Deze heatmaps visualiseren de bouwstenen van het menselijk lichaam in 3D en tonen hoe die biomoleculen zich in de cellen verplaatsen. "Dit zal een grote boost geven aan de kennis rond celbiologie en een impact hebben op heel wat biomedisch en biologisch onderzoek", zegt prof. dr. Jelle Hendrix (UHasselt).

De nieuwe softwaremodule, die door ZEISS en het team van prof. dr. Jelle Hendrix werd ontwikkeld, is gebaseerd op gepatenteerd onderzoek van UHasselt en LMU München. Door een fluorescerende kleurstof te injecteren worden de biomoleculen zichtbaar. Door die data vervolgens wiskundig te analyseren kunnen onderzoekers bijvoorbeeld afleiden hoeveel fluorescente biomoleculen aanwezig zijn, of ze met hun omgeving communiceren, en of de biomoleculen functionele netwerken vormen. Die informatie is van cruciaal belang om te begrijpen hoe cellen werken, maar ook om te achterhalen wat er bij bepaalde ziekten net misloopt in cellen.  

"Terwijl de meeste confocal microscopisten vroeger enkel de samenstelling van de cellen in kaart konden brengen tijdens hun opnamesessies, kunnen ze nu met de nieuwe softwaremodule tegelijk haarscherp in de cel kijken en zien welke mechanismen er zich precies afspelen", zo verduidelijkt professor Hendrix. "Zo tonen heatmaps bijvoorbeeld in detail waar en wanneer bepaalde biomoleculen met elkaar in contact komen. Een grote meerwaarde binnen de celbiologie omdat kennis over biomoleculaire contacten een sleutelrol speelt bij onder andere medicijnontwikkeling." 

Certificaat van excellentie
Het microscopielab van het Biomedisch Onderzoeksinstituut BIOMED aan UHasselt ontving recent ook het prestigieuze certificaat van ZEISS Labs@Location. Een kwaliteitsstempel waarmee het hoogtechnologische bedrijf ZEISS laboratoria bekroont die op het hoogste niveau onderzoek met behulp van verschillende soorten microscopie uitvoeren. “Wereldwijd zijn er maar een dertigtal laboratoria die over dit kwaliteitslabel beschikken”, zegt prof. dr. Jelle Hendrix. "Dit certificaat is dan ook een mooie erkenning, zeker binnen de uitbouw van de Health Campus Limburg DC. Het stelt ons in staat om de nieuwste technologieën binnen de microscopie uit te testen in ons lab en, zoals nu dus, samen met ZEISS nieuwe oplossingen en producten te ontwikkelen.”

De software van UHasselt en Zeiss is sinds enkele weken te koop en zal in microscopielaboratoria wereldwijd uitgerold worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.