Medische gegevens afkomstig van wearables worden verkocht via het internet. Dat meldt het tv-magazine Panaroma. Ook Vlamingen zijn getroffen. Dat is gemakkelijk na te trekken, omdat de gegevens beschikbaar worden gesteld met de naam van de persoon bij wie ze gemeten werden.
Wearables zien er op het eerste gezicht uit als een polshorloge. Maar als je ze draagt, kunnen ze een hele reeks lichaamsparameters opnemen, zoals de hartfrequentie. De verzamelde informatie wordt aan een app op de smartphone doorgegeven.
In België is het verboden handel te drijven in medische gegevens. Maar via het internet liggen ze voor het grijpen, via zogenaamde databrokers. Als u bijvoorbeeld googelt naar ‘Data for sale’, is de eerste hit al meteen de goede: u kunt doorklikken naar www.emaildatapro.com.
De koper geeft een selectiecriterium aan (bijvoorbeeld personen met hypertensie) en krijgt het gevraagde tegen betaling. Het team van Panorama vond op een aangekochte lijst gegevens van de bekende advocaat Walter Damen. Erg betrouwbaar zijn de gegevens dan toch niet: de betrokkene ontkent te lijden aan één van de drie aandoeningen die naast zijn naam worden aangegeven.
Wat men met dat soort gegevens kan doen? Iemands gewichtscurve maakt van hem of haar een ideaal doelwit van advertentie voor afslankprogramma’s. In een bredere context worden medische gegevens voor de meest onverkwikkelijke doeleinden aangewend. Als men bijvoorbeeld beschikt over een lijst van hardhorige mensen binnen een bepaalde regio, weet men meteen de geknipte slachtoffers te vinden voor zwendelarij per telefoon.
We weten al enige tijd dat er jacht gemaakt wordt op medische gegevens, bijvoorbeeld via de aankoop van geneesmiddelen via het internet. Het kapen van informatie opgeleverd door de wearables is een piste meer op het lijstje.