Wist je dat 94% van het diabetesbudget in België wordt besteed aan het behandelen van de complicaties op lange termijn (1)? Wist je dat één op drie van de personen met diabetes niet weet dat hij of zij diabetes heeft (2)? Waarom wachten we dan nog langer met het intensief en vroegtijdig opsporen én behandelen van type 2-diabetes? De wetenschappelijke literatuur is nochtans éénduidig: een kwalitatieve en intensieve opvolging vanaf de diagnose van type 2-diabetes is essentieel om het risico op complicaties op lange termijn te verminderen. Dit kan een aanzienlijke invloed hebben op zowel de levenskwaliteit van personen met diabetes als op de kosten voor de gezondheidszorg.
Een kwalitatieve diabetesbehandeling vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij er aandacht is voor leefstijlaanpassingen, therapietrouw, gepaste medicatie en tijdige opsporing van complicaties. Het nieuwe ‘Opstarttraject diabetes type 2’ – een verbetering van het vroegere voortraject – ondersteunt huisartsen bij het aanbieden van deze multidisciplinaire zorg op een toegankelijke manier voor personen met type 2-diabetes. Verschillende problemen in het voortraject, zoals administratieve overlast voor de huisarts, zijn nu opgelost in het vernieuwde opstarttraject.
Wat houdt het opstarttraject juist in?
Alle personen met type 2-diabetes die niet behandeld worden binnen het zorgtraject type 2-diabetes of een diabetesconventie, kunnen gebruik maken van het opstarttraject. Dit geldt ook voor personen met type 2-diabetes in remissie, aangezien ook zij behoefte blijven hebben aan strikte opvolging. Personen met prediabetes kunnen echter geen beroep doen op dit zorgsysteem.
Na het aanvragen van het opstarttraject via het EMD kan je als huisarts iedereen doorverwijzen naar de volgende volledig terugbetaalde zorgverstrekkers: 4x30 minuten/jaar diabeteseducatie door multidisciplinaire zorgprofessionals; 2x30 minuten/jaar diëtetiek; 2x45 minuten/jaar podologie (3). Sinds januari 2024 hebben alle personen met diabetes ook recht op een volledige terugbetaling van een jaarlijks preventief mondonderzoek bij de tandarts (geen voorschrift nodig).
Daarnaast kan je elke persoon die een steuntje in de rug nodig heeft om meer te bewegen (dus los van het opstarttraject), verwijzen naar een ‘Bewegen Op Verwijzing’-coach in de buurt (4).
Bespreek met de patiënt waar de hoogste nood ligt en verwijs die door naar de juiste zorgprofessionals in de omgeving.
Er blijft echter nog werk aan de winkel. Preventie van complicaties begint al bij de preventie van type 2-diabetes en het vroegtijdige opsporen van personen met diabetes (als reminder: één op de drie personen met diabetes weet niet dat hij/zij diabetes heeft! [2]). In Vlaanderen wordt het HALT2Diabetes-project – op vraag van de Vlaamse Overheid – stapsgewijs uitgerold door de Diabetes Liga (5). Maar ook in Wallonië is die behoefte groot. Is het niet dringend tijd om wat politieke moed te tonen om – over de grenzen heen – preventie en vroegtijdige opsporing van type 2-diabetes grootschalig en uniform aan te pakken? De Diabetes Liga is er alvast klaar voor.