Het elektronische voorschrift krijgt vorm

 

Een aaneenschakeling van informaticademo’s op het eHealth-platform op 20 maart. Laurette Onkelinx stelt er de concrete uitwerking voor van het ‘plan 2013-2018 voor de informatisering van de gezondheidszorg’ vanuit het perspectief van de artsen. Onder meer het e-geneesmiddelenvoorschrift binnen de ambulante zorgverlening komt daarbij aan bod. In eerste instantie voor de huisarts, maar later ook voor de specialist.

 

 

Een van de applicaties die uit de doeken wordt gedaan, is de eHealthBox, een gratis box waarmee huisartsen beveiligde elektronische berichten – resultaten van onderzoeken, verslagen, ontslagbrieven… – kunnen uitwisselen met ziekenhuizen en analyselaboratoria, maar waarmee ze voortaan ook de 300.000 getuigschriften kunnen versturen die Medex jaarlijks behandelt in het kader van arbeidsongeschiktheid bij de overheid.

 

Het platform MyCareNet, dat uitgaat van het Nationaal Intermutualistisch College, is dan weer bedoeld om de verzekerbaarheid van een patiënt na te gaan op basis van zijn eID, bijvoorbeeld om te controleren of hij recht heeft op de derdebetalersregeling, of hij al is ingeschreven in een medisch huis enz. De dienst is al beschikbaar voor ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen, RVT-ROB-CDV, laboratoria en apotheken via de portaalsite MyCareNet of via het softwareprogramma van de instelling. In de loop van het jaar zullen ook tandartsen, kinesisten, vroedvrouwen enz. de verzekerbaarheid kunnen raadplegen.

 

Het e-voorschrift binnen de ambulante zorgverlening, waarvan de implementatie het verlengstuk vormt van het experiment Recip-e dat sinds 2009 door VUB’er Marc Nyssen wordt geleid, heeft in het huidige stadium betrekking op geneesmiddelen, maar later zouden ook voorschriften voor verpleegkundige zorgen of kinesitherapie en onderzoeken er deel van uitmaken.

 

Recip-e is een platform om via elektronische weg informatie uit te wisselen op basis van de diensten van eHealth. Met behulp van zijn eID en zijn pincode opent de geneesheer een eHealth-sessie (verschillende uren geldig). Vervolgens stelt hij via het gebruikelijke programma om EMD’s te beheren een geneesmiddelenvoorschrift op. Dit voorschrift wordt door eHealth versleuteld en automatisch naar de Recip-e-server verstuurd. Het voorschrift dat de arts afdrukt bevat een extra streepjescode (de procedure blijft immers nog enkele jaren een combinatie van documenten op papier en digitale documenten; er bestaat trouwens nog geen technische oplossing om voorschriften op te stellen tijdens huisbezoeken). De apotheker scant deze speciale referentie, zijn softwareprogramma stuurt een request naar de Recip-e-server, waarna het ontsleutelde voorschrift op het scherm verschijnt, evenals de verzekerbaarheid van de patiënt (aangezien het systeem met MyCareNet is verbonden). Zodra het voorschrift is uitgevoerd, verdwijnt het uit Recip-e, dat de ‘e-voorschriften’ dus slechts tijdelijk bewaart in versleutelde vorm, en dit zonder dat de voorschriften aan een specifieke apotheek worden gelinkt.

 

 

Het onontcijferbare ontcijferd

 

Volgens Laurette Onkelinx biedt dit systeem heel wat voordelen. Naast het feit dat een digitale voorschrijfmodule interactie en overdosering tegengaat, vormt het systeem ook een oplossing voor de soms moeilijk leesbare voorschriften (“een apotheker neemt gemiddeld 5 keer per dag contact op met een arts om een voorschrift te ontcijferen”, aldus de minister). Daarnaast voorkomt het ook fraude (kopieën, vervalsing van de hoeveelheden…). Ook kunnen vervallen voorschriften op die manier beter worden opgevolgd. In dat opzicht biedt Recip-e de arts enkele aanvullende functies: opgestelde, maar niet-afgeleverde voorschriften inventariseren, de inhoud ervan controleren, bepaalde voorschriften intrekken mits een geldige verantwoording… Bovendien kan de arts een ‘Recip-e-feedback’ ontvangen. Indien we de recente demo mogen geloven, zal de apotheker bijvoorbeeld een behandelende arts die een terugbetaalbare specialiteit heeft voorgeschreven, kunnen informeren dat zijn patiënt al regelmatig OTC-producten koopt voor dezelfde indicatie. De patiënt zal hiervoor natuurlijk wel eerst zijn goedkeuring moeten verlenen. De overheid laat tevens weten dat de patiënt via een beveiligde portaalsite, waarop hij zich moet aanmelden, zijn beschikbare voorschriften kan bekijken en ze desgewenst kan verwijderen.

 

 

Ambitieuze kalender

 

Binnen welk tijdsbestek zullen al deze oplossingen operationeel zijn? “De software voor huisartsen en apothekers met Recip-e-functies zal binnenkort beschikbaar zijn”, verklaren de initiatiefnemers van het project. “Wat Recip-e betreft, hebben we momenteel ongeveer 95% van de softwareprogramma’s voor huisartsen met succes getest. Voor apothekers ramen we de huidige compatibiliteitsgraad op 40%. Halverwege het jaar zou dat 100% moeten zijn.” Vanaf de tweede helft van 2014 kan dan de implementatie voor tandartsen, kinesitherapeuten en verpleegkundigen van start gaan. “Later zullen ook de radiografieaanvragen, de aanvragen van klinische laboratoria en de voorschriften van specialisten erin worden verwerkt”, kondigt Marc Nyssen aan.

 

 

Wenst u meer informatie?

U kunt terecht op de officiële Recip-e-website (www.recip-e.be), maar voorlopig vindt u er vooral technische informatie en weinig praktische FAQ’s. Vooral nuttig is de presentatiefiche van het project, die werd uitgewerkt naar aanleiding van de persconferentie, in de rubriek ‘Documentatie’.

 

Geneesmiddelen hoofdstuk IV: versnelde goedkeuring

Ook het elektronische hoofdstuk IV neemt vorm aan. Daardoor zou 70% van de 1.400.000 machtigingsaanvragen voor hoofdstuk IV die jaarlijks circuleren, onmiddellijk worden beantwoord en nog eens 30% van de aanvragen zou binnen een week in plaats van binnen drie maanden kunnen worden verwerkt. Dit kleine ‘mirakel’ is mogelijk doordat vele machtigingsaanvragen automatisch kunnen worden verwerkt dankzij de gegevens die al in de computers van de verzekeringsinstellingen aanwezig zijn. De overige aanvragen moeten worden voorgelegd aan de adviserend geneesheren van het ziekenfonds. Een van de verantwoordelijken deelde ons mee dat een arts met een abnormaal voorschrijfprofiel niet onmiddellijk en automatisch een machtigingstoelating kan krijgen. Zolang nog niet alle apothekers zijn overgestapt op het elektronische systeem, zal het papieren document voor de patiënt noodzakelijk blijven.

Het systeem is klaar voor gebruik: 11 softwareprogramma’s voor artsen werden goedgekeurd voor de diensten van MyCareNet hoofdstuk IV. Volgens het eHealth-platform worden de functies momenteel bij de artsen-klanten geïnstalleerd. De implementatie bij de apothekers is in maart van start gegaan.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.