Connected devices: een aanval op onze officina!

Bloeddrukmeters, zuurstofmeters, thermometers, maar ook intelligente weegschalen, glucosemeters, pillendoosjes…

Het aanbod aan connected devices breidt uit! Een opportuniteit voor apothekers om zich te positioneren als bevoorrechte partner voor het verlenen van advies bij de aankoop van deze nieuwe technologieën en het begeleiden van zelfmetingen door de patiënt.

 

Wij moeten deze markt winnen, zo niet zullen anderen (en niet per se gezondheidspartners!) het in onze plaats doen. Daarom is het belangrijk dat wij de apparaten zelf goed kennen (door middel van opleiding), maar ook dat wij de gegevens die deze apparaten verzamelen kunnen interpreteren. Het is tijd dat we overgaan tot actie en een einde maken aan de afwachtende houding van de officinale wereld tegenover de snelle opkomst van al deze nieuwe apparaten die onze gezondheidsaanpak sterk kunnen veranderen.

Apothekers moeten hun ambities omzetten in daden. We mogen niet aarzelen om deze nieuwe apparaten te verkopen en moeten ons snel toeleggen op de verzameling en de behandeling van alle gezondheidsgegevens die deze connected devices weergeven. De concurrentie zal zeker niet mals zijn, maar als wij niet reageren, riskeren we dat de GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) deze plaats innemen om zoveel mogelijk munt te halen uit deze gegevens. Zorgverstrekkers moeten beseffen dat ze in een digitale wereld leven die zeer snel evolueert.

De ontwikkeling van connected devices gaat de patiënt niet alleen nog meer centraal stellen in het medische systeem, maar hem vooral de mogelijkheid bieden om zijn gezondheid in eigen handen te nemen dankzij de toegang tot informatie die hem aanbelangt.

Toegang die echter geenszins de hulp van professionelen uit de sector uitsluit om deze informatie te interpreteren. In het bijzonder in het kader van de farmaceutische opvolging, waar de apotheker een fundamentele rol speelt in de therapietrouw.

Een van de grootste uitdagingen van e-gezondheid is de kwalificatie van de apparaten, meer bepaald hun therapeutische en diagnostische doelmatigheid. Maar de bescherming van de gezondheidsgegevens is ook een bijzonder gevoelig punt. Connected devices gaan immers veel gegevens verzamelen in ‘big data’, iets wat informatici na aan het hart ligt, en immense volumes aan data beheren. De beschikbaarheid en de veiligheid van deze gegevens zou een probleem kunnen opleveren, vooral als men weet dat de wereldleiders van de hightech hiervan reeds de basis beheersen, terwijl de betrokken overheden maar langzaam vooruitgaan. Misschien wel te langzaam.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.