Inspuiting met antilichamen tegen RSV voor baby's wordt terugbetaald

Nu de herfst begonnen is, is ook het seizoen van het respiratoir syncitieel virus (RSV) aangebroken. Het virus is verantwoordelijk voor de meeste gevallen van infecties van de lagere luchtwegen (bronchiolitis), vooral bij baby's. Voor het eerst kunnen zuigelingen een inspuiting met antilichamen krijgen die bijna volledig wordt terugbetaald.

Er worden elk jaar zowat 7.000 gevallen van RSV-infectie geregistreerd in België. Het virus kan evolueren tot bronchiolitis, die bij baby's onder meer ernstige ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Er is geen doeltreffende behandeling tegen. 

Kinderartsen riepen donderdag tijdens een persconferentie in Brussel ouders van pasgeboren kinderen op om hun baby's een inspuiting te laten geven met antilichamen. Daarvoor is er voor het eerst een terugbetaling voorzien, waardoor het spuitje maar 12 euro kost (of 8 euro bij verhoogde tegemoetkoming), in plaats van zowat 800 euro. 

Kinderen die sinds 1 april 2024 en tot eind september geboren werden, kunnen de inspuiting alleen in de maand oktober krijgen, anders wordt ze niet terugbetaald. Baby's geboren tussen begin oktober 2024 en eind maart 2025 kunnen het spuitje kort na de geboorte krijgen. Zo'n inspuiting verlaagt het aantal hospitalisaties van kinderen onder de zes maanden met 80 procent.

"Het gaat niet om een vaccin, maar om een inspuiting met antilichamen die de baby gedurende het volledige RSV-seizoen (van begin oktober tot eind maart, red.) beschermt", zei Laurane De Mot van het gezondheidsinstituut Sciensano. "In tegenstelling tot bij een vaccin zijn er geen immuniteitsreacties en dus geen secundaire effecten."

Vrouwen die tijdens het RSV-seizoen bevallen, kunnen er ook voor kiezen om zich tijdens de zwangerschap te laten vaccineren. Ze maken dan antistoffen aan die ze via de moederkoek doorgeven aan de baby. Die heeft dan geen inspuiting meer nodig. Dat RSV-vaccin kost 185 euro en wordt niet terugbetaald, zo staat op de vaccinatiewebsite van de Vlaamse overheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.