Aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijft sterk stijgen (Sciensano)

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is op een week tijd met 42 procent gestegen. Dat cijfer is wel een overschatting van de reële situatie, door de extra verlofdag op maandag 1 november. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag bekendgemaakt op de wekelijkse persconferentie van het gezondheidsinstituut Sciensano en het Crisiscentrum.

Als er geen rekening wordt gehouden met 1 november, gaat het wel nog altijd om een stijging van 20 procent, zegt Van Gucht. Er waren verschillende dagen waarop meer dan 10.000 besmettingen per dag werden geregistreerd. Op één dag, maandag 8 november, werden zelfs meer dan 15.000 nieuwe besmettingen opgetekend. "We kunnen dus zeggen dat het virus breed verspreid is op die ogenblik."

"Het aantal besmettingen bevindt zich op een van de hoogste niveaus sinds het begin van de pandemie", waarschuwt Van Gucht. "Enkel in de tweede golf waren er nog hogere besmettingscijfers." 

In Vlaanderen is de stijging nog altijd het meest uitgesproken. Vooral bij kinderen tussen 7 en 12 jaar en bij 65-plussers is er een hoge besmettingsgraad. In Brussel is er een kleine daling, maar die is vooral terug te brengen tot een afname van het aantal besmettingen bij de schoolgaande jeugd tijdens de herfstvakantie.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft toemenen. Het gaat om een stijging met 20 procent. "Dat is wat minder dan de weken daarvoor, maar toch nog steeds een duidelijke toename", zegt Van Gucht. Gemiddeld worden er 201 mensen per dag met COVID opgenomenin het ziekenhuis. Woensdag waren het er zelfs 284, wat voorlopig het hoogste aantal is tijdens de vierde golf.

Op de afdeling intensieve zorg is het aantal patiënten op een week tijd met 30 procent gestegen, tot 472. "Na het weekend zullen er waarschijnlijk meer dan 500 patiënten op intensieve zorg liggen", klinkt het.

Tot slot is het aantal overlijdens de voorbije week relatief stabiel gebleven, op gemiddeld 22 per dag.

De stijgende trends zullen de komende weken leiden tot een toenemende druk op de ziekenhuiscapaciteit, met heel waarschijnlijk ook een impact op de niet-COVID-zorg, waarschuwt Van Gucht nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.