"Extra maatregelen neem je beter op federaal niveau" (Van Ranst)

Marc Van Ranst begrijpt niet goed waarom Knokke-Heist is overgegaan naar een tijdelijk verbod op binnenactiviteiten in de gemeente in de strijd tegen corona. "Ik denk dat als men extra maatregelen wil nemen, men die beter federaal zou nemen of in ieder geval in een groter gebied dan in één gemeente", zei Van Ranst zondagavond in het VTM Nieuws.

Knokke-Heist is qua corona-incidentie de twaalfde best scorende gemeente in West-Vlaanderen. In België doen 511 van de 581 gemeenten het minder goed dan Knokke-Heist, gaf Van Ranst nadien ook op Twitter aan. "De gemeente zit zelfs bij de beste 20 procent. Het probleem is de opvangcapaciteit op intensieve zorgen (in ziekenhuis AZ Zeno, nvdr.)", vervolgde hij. "Zeven van de slechts negen bedden op intensieve zorg zijn er nu ingenomen door niet-coronapatiënten, de twee andere zijn bezet door coronapatiënten."

Van Ranst ziet de zin van de maatregel niet bij bijvoorbeeld de kunstensector. "Daar gebeurt alles heel gecontroleerd. Als je echt iets extra wil doen, dan moet je de grote feesten aanpakken: jubileumfeesten, het bal van de burgemeester, enz. Je moet kijken waar de grote getallen zitten bij die binnenactiviteiten. En daar spelen goede CO2-metingen en goede ventilatie een grote rol om het risico naar beneden te halen." Dat moet ook gecontroleerd worden door de overheid, wat momenteel veel te weinig gebeurt, vindt hij.

Wanneer extra maatregelen nodig zijn, zou het goed zijn dat deze maatregelen niet gemeente per gemeente worden genomen. Op die manier kan men een opbod aan maatregelen vermijden.

De viroloog wil eerst nog even afwachten om het effect te zien van de verruimde invoering van het Covid Safe Ticket in de horeca en de herinvoering van het mondmasker in winkels en andere plaatsen. "Het is moeilijk om dat deze week te doen." Van Ranst wil wachten tot volgende week - na de herfstvakantie. "Dan kan je op een ordentelijke manier gaan beslissen, zonder een soort opbod van lokale maatregelen waar Vlaams minister-president Jan Jambon al naar verwees."

> Knokke-Heist schrapt binnenactiviteiten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.