Overleg staat centraal voor minister-president Elisabeth Degryse

In de Franse Gemeenschap zal het overleg "centraal staan in het beleid van de regering". Dat beloofde de nieuwe minister-president Elisabeth Degryse (Les Engagés) dinsdagnamiddag in haar eerste officiële toespraak voor het parlement. Ook gezondheid is een prioriteit voor de regering, aldus Degryse. Ze wil alle beleidsmaatregelen doorlichten op de gevolgen die ze kunnen hebben voor de gezondheid (...) zonder omslachtige en overbodige structuren te creëren. Ook zal er meer aan preventie worden gedaan, verzekerde ze.

Eerder op de dag had op de zetel van de Franse Gemeenschapsregering in Brussel de machtoverdracht plaatsgevonden. Pierre-Yves Jeholet overhandigde zijn opvolgster bij die gelegenheid een raket van Kuifje. Degryse had een fles wijn voor de liberaal, die de nieuwe Waalse minister van Economie en Werk wordt. 

Daarna legde ze op het Koninklijk Paleis de eed af in handen van koning Filip, waarna ze opnieuw naar het Parlement van de Franse Gemeenschap trok om haar eerste beleidsverklaring af te leggen. Elisabeth Degryse benadrukte dat haar ploeg "het verlangen heeft om een verenigd team te vormen voor de mensen in Brussel en Wallonië". 

"We zijn hier om hervormingen door te voeren die ambitieus en soms ontwrichtend zijn, maar vooral bedoeld om het dagelijkse leven van iedereen te verbeteren", vervolgde ze. "We werken eraan in overleg met de betrokken belanghebbenden om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de behoeften van het publiek. Overleg staat centraal in onze actie. Het is essentieel om samen te werken met het middenveld, de verenigingen, de spelers op het terrein, de spelers in de economie, de administratie, de vrijwilligers, al diegenen die de rijkdom en de kracht van de Federatie uitmaken", benadrukte ze.

De nieuwe minister-president zei nog dat ze wil streven naar een efficiëntere samenwerking tussen Brussel en Wallonië. Ze pleitte voor een versterking van het onderwijs om ervoor te zorgen dat de jongeren verantwoordelijke burgers worden. De regering moet de voorwaarden creëren om het systeem te verbeteren, zowel wat de resultaten als het welzijn op school betreft.

Ook gezondheid is een prioriteit voor de regering, aldus Degryse. Ze wil alle beleidsmaatregelen doorlichten op de gevolgen die ze kunnen hebben voor de gezondheid (...) zonder omslachtige en overbodige structuren te creëren. Ook zal er meer aan preventie worden gedaan, verzekerde ze.

"De nieuwe meerderheid is zich terdege bewust van de budgettaire uitdagingen en wil op dit gebied een streng en proactief beleid voeren", stelde de minister-president. " Ze verbindt er zich ook toe de begrotingsdoelstellingen te respecteren in het kader van de intra-Belgische akkoorden en in overeenstemming met de nieuwe Europese begrotingsregels", luidde het nog. 

Vrijdagvoormiddag volgt het debat over de beleidsverklaring.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.