Eerste besmetting met nieuwe mpoxvariant in Duitsland 

In Duitsland is voor het eerst de nieuwe, dodelijkere variant van het apenpokkenvirus aangetroffen. Het Robert Koch-instituut meldt dat de persoon in kwestie in het buitenland besmet raakte. "Op 18 oktober is een besmetting met de nieuwe 1b-stam van mpox in Duitsland gedetecteerd", meldt het gezaghebbende Duitse instituut. Het voegt eraan toe dat "het risico voor de volksgezondheid in Duitsland zwak" is. 

Het is niet de eerste besmetting met mpox op Europees grondgebied. In Zweden werd midden augustus al een eerste geval van deze gevaarlijkere variant gemeld. 

Het virus doet momenteel vooral in Afrikaanse landen de ronde. De bevoegde dienst van de Afrikaanse Unie liet vorige week weten dat dit jaar al meer dan 42.000 verdachte gevallen van de ziekte zijn gemeld, en dat ruim 1.100 mensen aan het virus gestorven zijn. In 18 landen woedt de ziekte nu, maar vooral Congo is zwaar getroffen. De verspreiding is nog niet onder controle.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.