Belgische farmabedrijf Medista verzekert logistiek nieuwe vaccinatiecampagne

Terwijl het bedrijf Movianto sinds 1 september instaat voor het beheer van de strategische stock in verband met Covid-19, zal Medista opnieuw instaan voor de logistiek tijdens de nieuwe vaccinatiecampagne die maandag van start is gegaan. Dat zegt Medista.

Medista had eind juni een beroep ingediend bij de Raad van State. Het wilde de beslissing laten opschorten waardoor het beheer van de strategische voorraad medicijnen, vaccins, medische hulpmiddelen en medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek voor de jaren 2022-2025 werd toegewezen aan de bedrijven Raes en Movianto. Dat beroep werd enkele weken laten afgewezen.

"Een nieuwe vaccinatiecampagne start op 12 september. De logistiek daarvan moest worden verzekerd door de nieuwe partner die door de Belgische staat werd gekozen, namelijk Movianto. Omdat die niet kan beantwoorden aan de vereisten op het vlak van opslag, bewaring, opspoorbaarheid van de geleverde vaccins en de verbonden logistiek, zal Medista - dat zijn contract nochtans stopgezet zag - de perfecte logistiek voor de nieuwe campagne verzekeren zodat die zonder problemen kan verlopen", aldus Medista.

Het bedrijf zegt dat het daarmee zijn verantwoordelijkheid opneemt. "Deze toestand kan op termijn niet bijven duren", luidt het. Medista wijst erop dat de federale overheid nog meer dan 5 miljoen euro verschuldigd is voor de geleverde prestaties."

Reactie kabinet

Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) klinkt een genuanceerde reactie. Het contract met Medista voor de vaccinatiedistributie voorziet in een overgangsperiode. De toewijzing van de nieuwe opdracht aan een andere dienstverlener houdt in dat deze overgangsperiode wordt opgestart, wat perfect gebruikelijk heet te zijn bij dit type van overheidsopdrachten. 

Beide contracten zijn niet exclusief zodat ze parallel kunnen lopen. Dat is uitdrukkelijk voorzien in het bestek van beide opdrachten, net om een vlotte transitie te garanderen, legt het kabinet uit. Door de procedure bij de Raad van State is de opstart verlaat. Om de continuïteit tijdens de najaarscampagne te verzekeren, werd de transitie daaraan aangepast.

Volgens het kabinet heeft de FOD intussen alle openstaande facturen van dit jaar onder voorbehoud betaald (zodat de juridische discussie de operationele uitvoering niet belemmert). Er zijn verder nog voor 1,16 miljoen euro onbetaalde facturen in behandeling, rekening houdend met wettelijke nazicht- en betaaltermijnen. In totaal betaalde de FOD dit jaar al 12,78 miljoen euro aan Medista. In 2020 en 2021 betaalde de FOD respectievelijk 4,01 miljoen euro en en 23,50 miljoen euro aan het bedrijf.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.