De Waalse overheid wil optimaal gebruik maken van de medische gegevens van patiënten. Vier ziekenhuizen zullen deelnemen aan vier proefprojecten op het vlak van oncologie, reumatologie, diabetes en burn-out.
Een van de grote uitdagingen voor de toekomst van de volksgezondheid is het goed gebruik van medische gegevens door de overheid (om kosten te beperken en de zorg te verbeteren), artsen en farmaceutische bedrijven.
Daarom treedt de Waalse overheid proactief op in het kader van de Health & Bio pijler van het CATCH-plan in Charleroi en werd er 1.200.000 euro overgemaakt aan de vzw CETIC (Centre d'Excellence en Technologies de l'Information et de la Communication) voor een platform en vier proefprojecten op het vlak van oncologie, reumatologie en de vroegtijdige opsporing van onder meer diabetes en burn-out.
Het Institute of Analytics for Health (INAH) maakt werk van een digitaal platform dat instaat voor het linken van medische gegevens van ziekenhuispatiënten en patiënten van huisartsen in heel Wallonië met bedrijven die actief zijn in de zorg. Het doel van het project is “het ontwikkelen van innoverende therapeutische oplossingen en het versterken van preventie”, aldus de Waalse overheid.
De testfase zal zes à twaalf maanden in beslag nemen en wordt gecoördineerd door het CETIC. “We werken aan de perfecte beveiliging van het project om alle normen inzake ethiek en vertrouwelijkheid te kunnen garanderen. De oprichting van een ethisch comité is gepland”, zegt Damien Hubaux, algemeen directeur van het CETIC. “Het doel van het project is niet om alle bestaande gegevens in te zamelen. De gegevens blijven in de ziekenhuizen en bij de artsen. Dankzij het Réseau Santé Wallon zijn er genoeg waarborgen voor de bescherming van de gegevens. De data worden geselecteerd voor onderzoek in bepaalde domeinen zoals bijvoorbeeld kanker of burn-outs. Het basisidee is om een intelligent algoritme te ontwikkelen om huisartsen en specialisten indien nodig te helpen bij het diagnosticeren.”
Behandelende arts als hoeder
Het Catch Plan - http://www.catch-charleroi.be/ - Catalysts for Charleroi - wijst er op dat het project er wel degelijk voor ijvert om “artsen en ziekenhuizen een centrale plaats te geven op het vlak van patiëntengegevens. De gegevens zullen hun beveiligde bestaande omgeving niet verlaten. Alleen de resultaten van onderzoeken worden verstuurd, niet de gegevens van de patiënten zelf. De patiënten krijgen de zekerheid dat hun behandelende arts de hoeder van data is en blijft tijdens de hele behandeling”. Concreet zal het INAH de vraag naar informatie op basis van beveiligde gegevens analyseren om daarna géén patiëntengegevens door te sturen maar wel een statische analyses van de correlaties.
Andere Waalse bedrijven waaronder OncoDNA en DNAlytics die al actief zijn in de digitale gezondheid, nemen deel aan dit proefproject.