Covax krijgt 110 miljoen doses van twee Chinese vaccins

Covax zal onmiddellijk 110 miljoen doses coronavaccin ontvangen van het Chinese Sinovac en Sinopharm. Dat meldt de vaccinatiealliantie (Gavi) maandag. Bedoeling is om de arme landen zo snel mogelijk van vaccins te voorzien nu de pandemie weer aan kracht wint.

Sinopharm zal 60 miljoen doses voorzien van juli tot eind oktober, terwijl Sinovac 50 miljoen doses zal leveren van juli tot eind september. "Dankzij deze overeenkomst, en omdat deze vaccins al noodgoedkeuring hebben gekregen van de WHO, kunnen we onmiddellijk beginnen met het leveren van doses aan landen," verklaart Seth Berkley, die aan het hoofd staat van de vaccinatiealliantie.

De overeenkomst tussen Gavi en de twee Chinese farmaceutische bedrijven omvat ook opties om de komende maanden extra doses te kopen, aldus een verklaring van Gavi. In totaal zouden tegen het einde van de eerste helft van 2021 ongeveer 170 miljoen doses van Sinopharm kunnen worden aangekocht. Sinovac kan in totaal tegen eind juni 2022 380 miljoen doses bezorgen.

Tot op vandaag kon het Covax-systeem meer dan 102 miljoen doses vaccin distribueren in 135 landen. Dat zijn er heel wat minder dan dat er begin dit jaar werd vooropgesteld. Dat komt onder meer omdat India de uitvoer van AstraZeneca-vaccins die bestemd waren voor Covax heeft geblokkeerd en omdat de rijke landen massaal de meest doeltreffende vaccins hebben gekocht. 

Terwijl de EU en de Verenigde Staten ernaar streven het grootste deel van hun bevolking in te enten, zelfs kinderen vanaf 12 jaar, is het Afrikaanse continent er tot nu toe maar in geslaagd ongeveer 1 procent van zijn bevolking te vaccineren. Covax werd opgericht door de vaccinatiealliantie (Gavi), het WHO en de coalitie voor innovaties voor de voorbereiding op pandemieën (Cepi). Het heeft tot doel om lage- en middeninkomenslanden een gelijke toegang tot vaccins te bieden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.