Campagne 'Dat lucht op' vraagt aandacht voor mentaal welzijn van prille ouders

In Antwerpen heeft Te Gek!? een nieuwe campagne gelanceerd die aandacht vraagt voor de geestelijke gezondheid van (aanstaande) prille ouders. 'Dat lucht op' wil taboes doorbreken en de omgeving van ouders die het moeilijk hebben ervan bewust maken hoe ze ondersteuning kan bieden.

Te Gek!?, dat voor de campagne samenwerkt met Kind en Gezin en PeriNet, stelt dat in onze samenleving nog te vaak de mythe overheerst van een 'roze wolk' waarop prille ouders leven, met bijhorende onrealistische verwachtingen rond het ouderschap. Ouders voelen druk om hun rol goed te vervullen en dat brengt twijfels met zich mee, klinkt het, en zowel tijdens als na de zwangerschap komen psychische uitdagingen en kwetsbaarheden voor bij beide partners.

'Dat lucht op' wil taboedoorbrekend werken voor ouders én hun omgeving. De campagne doet dat onder meer met een 'alternatieve geboortelijst' die prille ouders op een speelse manier wat meer ademruimte moet bieden. Op de campagnesite vind je ook verhalen, tips en indien nodig wegwijs binnen de professionele hulp.

QMusic-dj Jolien Roets, zelf mama van twee jonge kinderen, is ambassadeur van de campagne.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.