Het Wit-Gele Kruis heeft vandaag twee verpleegposten geopend, in Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Het gaat om de eerste twee Nederlandstalige verpleegposten van het WGK in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 20 jaar. "Deze posten beantwoorden aan een nood naar laagdrempelige gezondheidszorg in deze wijken", zegt Hendrik Van Gansbeke, algemeen coördinator WGK Vlaanderen.
"Uit cijfergegevens blijkt dat de nood aan thuisverpleging in het Brussels Hoofstedelijk Gewest groot is."
"Na de verschillende staatshervormingen waren wij als Nederlandstalig Wit-Gele Kruis meer dan 20 jaar niet meer aanwezig in Brussel", zegt Van Gansbeke. "Maar al enige tijd geleden kwam er de vraag om hier toch terug aanwe zig te zijn. We hebben die vraag onderzocht en de nodige partners gevonden. De voorbije jaren is onze terugkeer al voorbereid met de inzet en vroedvrouwen vanuit Vlaams-Brabant en met de samenwerking met verschillende Brusselse ziekenhuizen. Vandaag openen we dan twee veppleegposten, in Sint-Jans-Molenbeek en in Sint-Joost-ten-Node."
Patiënten kunnen in de verpleegposten terecht voor een verpleegkundige zorg, voorgeschreven zijn door een arts. De verpleegpost staat open voor iedereen, ongeacht bij welk ziekenfonds hij of zij is aangesloten. Zowel inwoners als niet-inwoners van het Gewest kunnen er terecht voor onder meer inspuitingen, wondzorg, bloedafnames of pre- en postnatale consultaties. Volgens het WGK is gekozen voor de twee huidige locaties na een grondige prospectie, waardoor de organisatie duidelijk zicht heeft gekregen op de vragen en noden van de twee wijken.
Kwetsbaar en toekomstgericht
"We zitten hier zowel met een kwetsbare oudere bevolking als met een duidelijk toekomstgerichte, jongere bevolking", zegt Els Mathues, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. "Het zijn ook cultureel diverse wijken waar heel wat financiële kwetsbaarheid is. De vraag naar thuisverpleging en vroedvrouwen is er en is stijgend maar het aanbod ontbrak of was onbekend. Met onze verpleegposten kiezen we voor een buurtgericht en laagdrempelig zorgmodel, zodat mensen een eerste kennismaking kunnen hebben met het Wit-Gele Kruis. In een latere fase zullen we ook verpleging aan huis doen."
Brussels minister Elke Van den Brandt, voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en bevoegd voor Gezondheid, is verheugd met de twee posten.
"Dit zijn geen toevallig gekozen wijken", zegt ze. "Dit zijn wijken met veel armoede, met veel zorgnoden. Een buurtgericht en geïntegreerd zorgaanbod is hier zeer belangrijk, en is eens zo hard nodig in de huidige situatie met de coronapandemie."