Twee cliffhangers voor fusie ZNA-GZA

Twee keer al werd de fusie GZA-ZNA tot ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom) uitgesteld. Wordt de derde poging de goede? Dat zal afhangen welke afloop twee cliffhangers kennen tegen uiterlijk 1 juli. Onder hoogspanning wordt op topniveau onderhandeld met de artsen. 

Als de fusie toch haar beslag krijgt, ontstaat meteen het grootste ziekenhuis van België. Maar net daar ligt een van de knopen: de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) moet zich nog uitspreken over het feit of bij een dergelijke fusie geen 'concurrentievervalsing' kan ontstaan. Onder meer de 900-miljoengrens omzet van alle ziekenhuizen samen als drempel voor BMA-toezicht staat ter discussie, meldden we al eerder. Daarnaast stond ook de rol van de BMA zelf bij dergelijke fusies al ter discussie. De BMA die sinds kort overigens een nieuwe topman heeft, Axel Desmedt. Over zijn kwaliteiten bestaat weinig twijfel, al had zijn benoeming flink wat voeten in de aarde omdat de MR dwarslag.

Een tweede hete aardappel is de nieuwe financiële regeling in het eengemaakte ZAS. De artsen uit GZA keurden die al goed, maar de medische raad van ZNA verwierp die deze week. Dus ligt de bal weer in het kamp van de onderhandelaars om tot een vergelijk te komen, maar de tijd dringt als de beoogde deadline van 1 juli gehaald moet worden. Nieuw uitstel is dus plausibel wegens het gespannen klimaat. Toekomstig CEO van het eengemaakte ziekenhuis, Willeke Dijkhoffz, wil absoluut vermijden dat de fusie weer vertraging oploopt, verklaarde ze in een reactie. Zij begrijpt als geen ander dat hoe langer dit alles aansleept, hoe meer het ziekenhuis zelf imagoschade oploopt en ongegronde berichten de kop opsteken. Zo zag het ziekenhuis zich nog genoodzaakt om een onbevestigd bericht over een patiënt die ten onrechte chemotherapie gekregen zou hebben, formeel te ontkennen.

Anderzijds is het altijd gevaarlijk om zich vast te pinnen op een datum.

Het mogelijk gespannen klimaat werd eerder al aangestipt door het VBS in het licht van de zaak van de geschorste radiologen, al beweert ZNA Cadix dat die affaire volledig los staat van de huidige onderhandelingen. Overigens kon men daar via een dading toch al de lont eningszins uit het kruitvat halen. Aan het personeel zelf zal de fusieknoop alvast niet liggen, want dat keurde de fusie al goed begin dit jaar.

> Antwerpse ziekenhuisfusie drie maanden opgeschoven

> Waarom werd Axel Desmedt topman BMA?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.