Het postgraduaat verpleegkundige in de huisartsenpraktijk, georganiseerd door de Universiteit Antwerpen, stoomt studenten klaar voor die functie. De opleiding kent een groeiend succes, luidt het. In 2016 waren er 38 studenten, dit jaar zijn dat er 65. Een troef is dat de verpleegkundigen worden opgeleid tot autonoom handelen.
De druk op de huisarts(praktijken) neemt al enkele jaren toe. Daar zijn meerdere redenen voor: zo hebben steeds meer – vaak hoogbejaarde – patiënten nood aan chronische zorg. De eerstelijnszorg moet ook veel meer aandacht besteden aan preventieve zorg. Het aantal ‘huisartsuren’ neemt ook sterk af, met een grote impact op de toegankelijkheid van deze eerstelijnszorg voor patiënten.
De oplossing ligt deels bij het integreren van verpleegkundige competenties in de huisartsenpraktijk. Een verpleegkundige neemt dan een aantal taken over van de dokter. De zogenoemde New Deal voor huisartsen maakt het verpleegkundigen mogelijk om bijvoorbeeld de coördinatie van de zorg voor patiënten met complexe problemen op te nemen. Hij of zij kan de huisarts ook ondersteunen bij het opvangen van acute problemen.
De New Deal werkte een nieuwe organisatie- en financieringsvorm voor huisartsenpraktijken uit, waarbij de integratie van verpleegkundige expertise gefaciliteerd kan worden. Daarenboven heeft minister Vandenbroucke naast de New Deal een budget voorzien om verpleegkundigen te integreren in huisartspraktijken.
Verpleegkundigen die de huisarts bijstaan, moeten ook specifiek worden opgeleid. In 2016 sloegen de vakgroep Verpleeg- en Vroedkunde UAntwerpen, het Centrum voor Huisartsengeneeskunde UAntwerpen, AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool en Thomas More de handen in elkaar. Zij lanceerden het postgraduaat verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (VIHP).
Autonoom handelen
“Het opleidingsprogramma focust op het inzetten en ontwikkelen van verpleegkundige klinische en organisatorische competenties en vaardigheden specifiek gericht op de noden van de huisartsenpraktijk”, vertelt opleidingsverantwoordelijke Lucky Botteldooren. “De verpleegkundigen worden opgeleid tot autonoom handelen in chronische en preventieve zorg. De overgrote meerderheid van de oud-studenten voert vandaag een functie uit binnen een huisartsenpraktijk.”
Het postgraduaat kent een groeiend aantal deelnemers. Bij de start in 2016 waren er 38 inschrijvingen. September 2023 begonnen er 65 studenten aan de opleiding. De Universiteit Antwerpen zwaaide de nieuwste lichting studenten op woensdag 26 juni uit tijdens de plechtige proclamatie. Frank Vandenbroucke sprak de studenten toe.
Er werden twee prijzen uitgereikt voor innovatieve projecten die gerealiseerd werden in de syntheseprojecten van de verpleegkundigen. Één van deze prijzen werd uitgereikt door Jeroen van den Brandt, voorzitter van Domus Medica.