Huisartsentekort Brussel zelfs nu bij Franstaligen

Dr. Didier du Boullay is de oprichter van SOS médecins. Sinds 1983 leidt hij deze bekende Brusselse (Franstalige) medische wachtdienst aan huis. Vandaag luidt hij de noodklok met het oog op "een door de staat geprogrammeerd tekort aan huisartsen". De organisatie heeft moeite om haar team te versterken, terwijl het aantal oproepen duidelijk toeneemt.  Een fenomeen waarmee de Nederlandstalige Brusselse huisartsen al jaren kampen.

Waarom ging SOS Médecins van start en hoe werkt het?

Het begon allemaal op 8 maart 1983. In die tijd was er een overvloed aan artsen en het succes van onze aanpak lag in het feit dat de huisartsen die voor SOS Médecins werkten, geen praktijk hadden en dus niet konden concurreren met de artsen die al werkten.

In die tijd hadden we een enorm aantal sollicitaties en was de aanwerving niet moeilijk. Ik had de gelegenheid om honderden zeer uiteenlopende sollicitanten te ontmoeten met uiteenlopende motieven. Vandaag zijn de tijden sterk veranderd: er is een tekort aan huisartsen geprogrammeerd door de Staat en dit is nog maar het begin! 

Hoeveel dokters werken er bij u? Wat voor soort dokters? 

Tot nu toe zijn er 160 artsen die al bijna 40 jaar samenwerken met soms verrassende profielen! We hebben mannen en vrouwen van alle leeftijden, sommige dokters zijn hier al bijna 20 jaar. In weinig tijd worden onze artsen geconfronteerd met een scala van pathologieën die men in een traditioneel patiëntenbestand moeilijk zo snel kan aantreffen.

Wij zijn actief in bijna 40 gemeenten in Brussel en omstreken. In de praktijk bestrijken we alle gemeenten die de ring raken.

Waarom is SOS médecins vandaag bezorgd?

Wij zijn bezorgd om de moeilijkheden om het team te versterken. Wij geloven dat we op een keerpunt staan in de huisartsgeneeskunde. Concreet zijn wij op zoek naar 5 à 10 extra artsen.
Er is een duidelijke toename van het aantal oproepen, die verband houdt met het feit dat de huisartsen steeds minder op huisbezoek gaan terwijl de vraag steeds toeneemt, en de groei van het aantal medische centra helpt de zaak niet omdat zij de huisbezoeken op ons afschuiven.

Wat is het gemiddelde loon van een SOS-arts? Wat zijn de werkomstandigheden?

Een van de voordelen van SOS Médecins is de flexibiliteit van de werktijden en van het aantal gevraagde prestatieperiodes. De honoraria zijn uiteraard dienovereenkomstig hoog: de variabiliteit van de inkomsten van de ene dienstverlener tot de andere is aanzienlijk en evenredig met de inzet... Vandaag zijn artsen veel meer verspreid over meerdere medische of paramedische activiteiten die hen verhinderen om zich volledig aan een praktijk te wijden.

Hoe ziet u de toekomst van SOS médecins? 

De toekomst ligt voor ons en er is geen gebrek aan oproepen. De opkomst van nieuwe technologie zoals videoconsult en beslissingsondersteuning door kunstmatige intelligentie, opent deuren die een revolutie in onze praktijk teweeg zullen brengen.
En wij blijven rustig: wij hebben andere periodes van schaarste meegemaakt en zijn daar altijd uitgekomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.