Zoals gemeld in een vorig bericht, zijn de terugbetalingsmodaliteiten van een aantal geneesmiddelen op 1 april gewijzigd. Onder de hoofding van de stijgende remgelden stonden de neussprays op basis van corticoïden, die van categorie B naar Cx verhuisden. Op 1 mei verhoogt ook het remgeld van de antibiotica.
Op de site van het Riziv is momenteel geen informatie te vinden over de nieuwe terugbetalingsmodaliteiten van de antibiotica. “We zullen u zo snel mogelijk informeren over deze wijzigingen”, luidt het voorlopig.
In een communiqué geeft het kabinet-De Block aan dat de stijgende remgelden als doel hebben “de overconsumptie van geneesmiddelen tegen te gaan en veilige medicatie toegankelijker te maken.”
Ondanks deze aanpassingen verduidelijkt het kabinet dat de patiënt recentelijk minder geld heeft moeten spenderen aan geneesmiddelen. Dat blijkt uit gegevens van de FOD Economie. Tussen januari 2014 en december 2016 zijn geneesmiddelen in totaal 2,2 % goedkoper geworden voor de patiënt. Deze prijsdalingen zijn onder meer het gevolg van afspraken gemaakt met de farmaceutische bedrijven in het kader van het Toekomstpact.
Eén van deze maatregelen is de patent cliff, een systeem waarbij geneesmiddelen die niet langer onder octrooi staan, in één keer veel goedkoper worden. Vroeger daalde de prijs van die geneesmiddelen stukje bij beetje. Op 1 maart 2016 zijn door de patent cliff 1.306 geneesmiddelen tegelijkertijd in prijs gedaald. De farmaceutische sector voert een dergelijke patent cliff viermaal per jaar door. Op 1 april 2017 zijn opnieuw 107 geneesmiddelen goedkoper geworden.