Open brief Bvas over vaccinatie apothekers

De Bvas wendt zich in een open brief tot premier De Croo (Open VLD) en vicepremier Vandenbroucke (Vooruit) in een poging o een nakend wetsontwerp te doen intrekken. Dat voorontwerp van wet vergunt apothekers de vaccinatie van vaccins vergund voor de profylaxe van Covid-19. Ze mogen ook antigeentesten afnemen, uitvoeren en interpreteren.

De Bvas weerlegt de argumenten pro vaccinatie door de apotheker die aangehaald werden door de Koninklijke Academiën voor Geneeskunde van België (KAGB). Daar wordt verwezen naar  landen als Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Noorwegen, Polen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië waar de apothekers mee vaccineren. "De KAGB maken hierbij gemakshalve abstractie van de bereikbaarheid en de dichtheid van artsen (en verpleegkundigen) per inwoner en per vierkante kilometer. Er is geen enkele wetenschappelijke evidentie in België dat de vaccinatiegraad tegen Covid-19 zou toenemen als officina-apothekers ingeschakeld zouden worden."

Tegen vaccinatie door de apotheker pleit dat in Vlaanderen de huisartsgeneeskunde het best geïncorporeerd is n de medische-sociale context met het hoogste percentage patiënten dat over een gmd beschikt. Vlaanderen kent de hoogste vaccinatiegraad (80,55% volledig gevaccineerd*), voor Wallonië (70,67 %*) en Brussel (57,87 %*) .

"Als de huisarts de patiënt niet kan overtuigen van de meerwaarde van vaccinaties, dan zal de apotheker daar zeker niet in slagen. De wetenschappelijke evidentie van vaccinaties wordt vanaf het begin van de studie tot arts aangeleerd, kaderend in een holistische benadering van de wetten van de natuur. In plaats van te proberen een apotheker in enkele uren klaar te stomen, laat men het vaccineren van patiënten beter over aan de klinisch perfect opgeleide verpleegkundigen en artsen."

Zich ontkleden en 15 minuten blijven hangen in apotheek

"Wie wil zich in de officina ontkleden om de prik in de juiste anatomische regio te krijgen en blijft dan nog eens 15 minuten in de apotheek hangen?", vraagt voorzitter Herry zich retorisch af. "Het zijn de (huis)artsen in hun praktijk die het best de burgers kunnen overtuigen. In België is er geen tekort aan artsen (en verpleegkundigen) om te vaccineren."

Verboden te factureren

In het voorontwerp van wet zou de officina-apotheker zelf het voorschrift voor het anti Covid-19-vaccin mogen maken en tezelfdertijd toedienen. Vandaag wordt de (huis-) arts hiervan uitgesloten, stelt de Bvas vast. "Erger nog, een arts die in zijn praktijk patiënten vaccineert tegen Covid-19 mag dit niet factureren. Artsen mogen geen raadpleging aanrekenen tenzij de vaccinatie tegen Covid-19 gebeurt tijdens een raadpleging die om een andere reden gepland werd, zegt het syndicaat, daarbij verwijzend naar het Riziv zelf.

“Wil uw patiënt zich laten vaccineren tegen Covid19 zonder verdere reden voor raadpleging, verwijs dan door naar een vaccinatiecentrum in de buurt,” staat te lezen op de website van het Riziv.

De brief rondt af met deze vaststelling: "De (huis-)artsen menen dat dit wetsontwerp getuigt van een uiterst denigrerende houding ten opzichte van het (huis-)artsenberoep en tevens van een flagrante miskenning van de inzet van de (huis- )artsen gedurende de voorbije 20 maanden Covid-crisis. De zeer goede verstandhouding tussen apothekers en artsen die de laatste jaren met recht en rede is uitgegroeid tot een volwaardig fellowship wordt met één pennentrek naar het rijk der duisternis gekatapulteerd. Om bovenstaande redenen verzoeken we u dringend dit voorontwerp terug te trekken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.