Moeizame budgetonderhandelingen

De onderhandelingen op het Verzekeringscomité voor het budget 2017 verliepen gespannen afgelopen maandag. 

Men zocht ruimte voor bijkomende initiatieven voor onder meer multidisciplinaire projecten verpleegkunde en eerstelijns psychologische zorg. Voor de specialistische geneeskunde zou men een opening vinden in de radiotherapie door de nieuwe nomenclatuur aan te passen. En de OC Tomografie kreeg ook een deel van de koek.

Financiële zuurstof wou men halen uit de aftopping van de index tussen juni 2015-2016 op het honorariatotaal (-1,15%). Men zou naar een gelijkschakeling gaan met de indexering bij de loontrekkenden (-2% door indexsprong), wat neerkwam op een daling met 0,84%: een besparing van bijna 125 miljoen op een totale indexmassa van 369 miljoen.

Maar de eerste stemming mondde uit in een patstelling: 15 stemmen voor en 11 tegen (plus enkele onthoudingen): geen tweederdemeerderheid. De tweede stemming kon soelaas brengen omdat daar een gewone meerderheid plus 1 volstond en hetzelfde resultaat werd neergezet. Het voorstel is dus aangenomen, maar zonder veel enthousiasme. De Bvas onthield zich net als AADM. De artsen stelden zich overwegend redelijk op omdat in het voorstel ook de basiseis vervat zat dat het budget minstens 1,5% moest groeien.

Volgende etappe is de algemene raad met werkgevers, werknemers en ziekenfondsen plus onder meer artsen als raadgevende stem. Die raad wordt voorgezeten door Marc Justaert en moet zich nu uitspreken over het voorstel  begin volgende week. Ze hakt best snel de knoop door, want dan moet ook de regering eieren voor haar geld kiezen voor het budget 2017. Regeringscommissaris Pedro Facon (kabinet De Block) toonde zich alvast niet gelukkig met het werk van het Verzekeringscomité omdat het niet gedetailleerd genoeg was.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.