Contraceptie wordt binnenkort terugbetaald tot 25 jaar. “Dat is goed om twee redenen”, argumenteert VVOG-woordvoerder Johan Van Wiemeersch.
Het betreffende wetsvoorstel van de PS keurde de Kamercommissie Volksgezondheid goed. De morning afterpil wordt bovendien voor iedereen gratis, ongeacht de leeftijd van de vrouw.
Tot nu geldt voor contraceptiva een terugbetaling tot 21 jaar. Volgens de PS hebben steeds meer jonge vrouwen het moeilijk om rond te komen. In juli vorig jaar leefden bijna 45.000 vrouwen tussen de 21 en de 25 jaar van een leefloon. Volgens de Franstalige socialisten kan de kostprijs van de maatregel - volgens het Riziv zowat zes miljoen euro per jaar - geen bezwaar zijn.
Dokter Van Wiemeersch herinnert eraan dat de VVOG jaren geleden al aan de alarmbel trok voor het hoge aantal tienerzwangerschappen. “Toen al vroegen we om de terugbetaling te versoepelen, zeker voor de kansarme risicogroep. Dat leidde tot de terugbetaling tot 21 jaar en een drastische daling van aantal tienerzwangerschappen. Maar het allerbelangrijkste is de terugbetaling van de morning after pil om snel in te grijpen bij acute situaties.”
Voor de terugbetaling tot de leeftijd van 25 geldt ook een tweede argument: de pil dient ook als geneesmiddel bij endometriose en therapie ter bestrijding van pijn bij jonge meisjes. “We kunnen niet anders dan dat toejuichen”, besluit de VVOG-woordvoerder.
Aantal tienermoeders daalt
Het aantal tienermoeders in Vlaanderen zit sedert 2007 in dalende lijn. Zo telde men1.395 tienermoeders in 2007 terwijl dit cijfer in 2015 was gedaald tot 843. Het betrefteen duurzame daling. Let wel: deze daling slaat op het aantal tienermoeders, niet op het aantal tienerzwangerschappen. Dan moeten we bij het aantal geboortes immers ook het aantal zwangerschapsonderbrekingen tellen, maar sedert 2011 worden er geen abortuscijfers meer gepubliceerd.. Deze cijfers maakte minister Vandeurzen bekend na een parlementaire vraag van Katrien Schryvers (beiden CD&V).